instant fap

Deset brzopoteznih savjeta za popravak ocjena

Premda nije ostalo puno vremena do kraja školske godine, ipak nije sve izgubljeno ako želiš popraviti ocjene. Zato se trgni i iz ovih stopa kreni u akciju

1. Pokušaj pronaći motivaciju za učenje! Teško da ćeš neki predmet zavoljeti preko noći, no bar možeš pokušati naći nešto što ti je koliko-toliko zanimljivo. Bit će ti mrvicu malo lakše.

2. Napravi plan učenja, a gradivo koje moraš svladati podijeli po danima. Bitno je da se pridržavaš tog rasporeda da ne bi došlo do gomilanja materijala koji nećeš uspjeti prijeći.

3. Odredi mjesto za učenje – važno je imati svoj radni kutak u kojem se možeš koncentrirati i gdje te neće nitko ometati.

4. Koristi mentalne mape – dakle, crtaj, zapisuj najvažnije natuknice i sve to stavi na jedan papir. Umjesto da podcrtavaš riječi, od knjiga radiš skripte i beskonačno iščitavaš tekst koji trebaš zapamtiti, na mentalnoj mapi, bijelom papiru A4 formata, napravi crtež s ključnim riječima i simbolima koji te asociraju na pročitano gradivo. Iznenadit ćeš se time koliko je neke stvari mnogo lakše zapamtiti ako ih povežeš uz nekakvu sličicu nego ako ih samo učiš napamet. Od koristi može biti i slaganje zanimljivih rečenica čija će početna slova dati određeni logični pojam ili poredak.

5. Isključi sve napravice poput mobitela, TV-a, računala, radija… Jer ako stalno očekuješ nekakav poziv, SMS i skačeš na svaki zvuk zvona na mobitelu, nemaš šanse za efektivno učenje.

6. Mnogi posežu za kavom, čajem ili kakvim energetskim pićem da bi im mozak bio sposobniji za učenje. No stvar je mnogo jednostavnija i zdravija. Za jaču koncentraciju ili jednostavno više energije najbolja je, to znaju svi, banana.

7. Još jedna dobra fora su i kartice s informacijama koje ti je teško memorirati. Dakle, takve informacije ispiši na kartice, a potom ih zalijepi na različita mjesta po kući i, kad prolaziš, čitaj.

8. Obavezno napravi pauzu – na internetu potraži prekrasne prizore plaža, mora, sunca… Mmmmmmm! Odmah ćeš se osjećati malo bolje.

9. Timski rad – pozovi prijateljicu ili prijatelja neka te ‘izrešeta’ pitanjima. Za to ti mogu poslužiti i starci ili brat/sestra.

10. Ne zaboravi na nagradu! Ako si se držao/la plana i programa za određeni dan i naučio/la zadani dio, nagradi se. Neka to bude nešto sitno, ali slatko – primjerice, pogledaj epizodu svoje omiljene serije, prolistaj neki magazin, prosurfaj (ali nemoj se zanijeti) netom, pročitaj nekoliko stranica knjige, pojedi slatkiš… I sretno!