instant fap

Deset filmova ’70-ih koje morate pogledati

Deset filmova ’70-ih koje morate pogledati

Nakon ’60-ih godina, hipi revolucije i potpune emancipacije čovječanstva, svijet je spoznao kako je došlo neko drugo vrijeme, vrijeme u kojem će se mnogo toga pokazati novim i neistraženim. Filmovi, pogotovo holivudski, pridonijeli su rušenju mnogih klasičnih zabluda o svijetu koji nas okružuje, a redatelji i glumci koji su se profilirali u to vrijeme ostali su za većinu filmofila legendarne figure, osobe koje su obilježile njihove živote.

The Godfather i Star Wars promijenili su svijet

Film kojim se mora započeti era ’70-ih jedan je od najboljih filmova svih vremena. The Godfather iz 1972. godine u režiji Francisa Forda Coppole s Marlonom Brandom kao Vitom Corleoneom i mladim Alom Pacinom u epskoj priči o mafijaškoj obitelji talijanskih korijena u Americi. Jedan od Coppolinih prijatelja svojom će maštom promijeniti svijet. George Lucas sredinom ’70-ih prema vlastitoj ideji snima prvi dio Star Warsa, svemirske sage koja će postati planetarno popularna.

Filmovi koje ste oduvijek voljeli Taxi Driver, Rocky i Jaws

Get Carter s Michaelom Caineom u ulozi brata osvetnika jedan je od najboljih britanskih filmova svih vremena. 1976. dva su filma obilježila Hollywood. Taxi Driver Martina Scorsesea s ikonom američkog filma, Robertom De Nirom te Rocky, boksačka drama koja je Sylvestera Stallonea promovirala ne samo kao glumca već i pisca. Slavni redatelj Steven Spielberg 1975. godine potpisuje film Jaws, jedan od najupečatljivijih horora ikad snimljenih.

Vrijeme koje je izgradilo mnoge glumce i redatelje

Film koji je Jacka Nicholsona učvrstio kao glumačku zvijezdu je One Flew Over The Cuckoo’s Nest Miloša Formana, a priča priču o normalnom čovjeku kojega nepravedan sustav smjesti u umobolnicu. Možda najveći humorist koji to nikada nije želio biti, Woody Allen, 1977. godine režira i sa Diane Keaton glumi u Annie Hall, inteligentnoj komediji koja svjedoči o različitim pogledima na ljubav.

Rat postaje jedna od glavnih tema

Fantastični redatelj Ridley Scott široj se holivudskoj javnosti predstavio filmom Alien, remek-djelom znanstvene fantastike koje i danas, nakon punih 30 godina, izgleda zapanjujuće. Posljednji na popisu filmova ’70-ih koji se ne smije propustiti je Apocalypse Now. Film F. F. Coppole iz 1979. godine, izdvaja se zvjezdanom glumačkom postavom i sjajno obrađenom temom rata, tj. njegove uzaludnosti.


TOP 10 FILMOVA ’70-ih

  1. The Godfather (Kum)
  2. Star Wars Episode IV: A new hope (Ratovi zvijezda: Nova nada)
  3. Get Carter (Uhvatite Cartera)
  4. Taxi Driver (Taksist)
  5. Rocky 1
  6. Jaws 1 (Ralje 1)
  7. One Flew Over The Cuckoo’s Nest (Let iznad kukavičjeg gnijezda)
  8. Annie Hall
  9. Alien
  10. Apocalypse Now (Apokalipsa danas)

KOMENTARI