instant fap

Deset mudrih načina za uštedu grijanja u kući

Srećom, postoji nekoliko načina da se smanje troškovi grijanja i većinu ih je lako provesti. Savjeti koje donosi freshome.com pomoći će vam da uživate u zimskom razdoblju i manje brinete o troškovima za grijanje, prenio je net.hr.

1. Propuštanje zraka na otvorima

Gubici topline kroz prozore, vrata ili tavane mogu biti jako veliki. Stoga je važno sve dijelove koji propuštaju zrak dobro zatvoriti. Otvori mogu nastati i na mjestima gdje su instalirana rasvjetna tijela ili stropni ventilator, a rupe se mogu popuniti pomoću silikona. Time možete ostvariti i do 30 posto uštede energije.

2. Termostat

Vrlo je primamljivo postaviti termostat na ugodna 24 stupnja, ali to je i siguran način za povećanje troškova. Što je niža temperatura koju postavite, više ćete uštede ostvariti. Podesite li termostat na 20 stupnjeva, ušteda će biti do 6,2 posto, a ako vam je prohladno, uvijek možete obući džemper ili tople čarape. Postavljanje termostata na 16,5 stupnjeva tijekom noći također će smanjiti račun za grijanje. Ako vas nekoliko dana neće biti u kući, možete sniziti temperaturu grijanja na 13 stupnjeva, što je najniža temperatura na kojoj neće doći do smrzavanja cijevi.

3. Pravilna izolacija

Izolacija je možda najznačajnija – dobra izolacija dom će održati toplim zimi i hladnim ljeti. Kako biste uštedjeli novac, pobrinite se da imate odgovarajuću kvalitetu izolacije između unutarnjih zidova i potkrovlja. Naime, toplina se diže i lako bježi kroz tavan ako nije pravilno izoliran. Takvi gubici u toplini također mogu povećati račun i do 30 posto.

4. Kamin

Kamini su izvrstan izvor energije i mogu ugrijati prostoriju u roku od nekoliko minuta. Leškarenje pred kaminom uz šalicu vrućeg kakaa i u društvu dobre knjige odličan je način da provedete hladnu zimsku večer. No, i kamini imaju svoje nedostatke. Ako prigušivač protoka zraka ostane otvoren kada nije u uporabi, može izazvati ulazak hladnog zraka u vaš dom i gubljenje topline. Tako nakon svake upotrebe zatvorite prigušivač i, što je još važnije, otvorite ga prije nego što odlučite uživati uz kamin.

5. Ventilacijski otvori ili radijatori

Ventilacijski otvori ili radijatori najčešće nisu lijepi. Stoga ih se u kućama nerijetko pokriva zavjesama, a što samo ometa slobodan protok zraka. Stoga bi najbolje bilo prihvatiti da su radijatori nelijepi i time uštedjeti na plaćanju grijanja. Ako ih već nečim želite uljepšati, možete ih obojiti u neku boju koja je u skladu s bojom zidova ili poda.

6. Visoki stropovi

Visoki stropovi u kući zaista mogu biti divni, ali uzrokuju zadržavanje topline na visini i rast računa za grijanje. Ako imate stropni ventilator, namjestite mu lopatice tako da guraju zrak prema dolje niz zidove. Time će vaš grijač uz manje truda održavati prostoriju na željenoj temperaturi.

7. Zavjese

Zavjese napravljene od mješavine vune i pamuka mogu i te kako uštedjeti energiju. Kada je sunčano, samo iz razmaknete i pustite prirodnu toplinu da grije vaš dom. No, kada pada noć, a s njom i temperatura, samo zatvorite zavjese. Time ćete izolirati sobu od hladnog zraka koji se uvlači kroz prozore.

8. Grijalice

Može se činiti kao dobra ideja da se uključi grijalica da bi dodatno ugrijali mali prostor, ali one predstavljaju nekoliko prijetnji. Kao prvo, skuplje su, a kao drugo – opasne su. Dovoljno je da ih netko gurne kako bi nastao požar, a lako se i na njima ozlijediti. Dodatno grijanje pomoću grijalice jednostavno nije vrijedno rizika.

9. Tepisi

Tokom hladnih zimskih mjeseci oni služe tome da dodatno izoliraju pod, držeći hladan zrak ispod.

KOMENTARI