instant fap

Deset najpoželjnijih gradova u 2013. godini su…

Lonely Planet, vodeći svjetski vodič za putovanja, objavio je svoje preporuke za 2013. godinu. Tim od nekoliko stotina autora i urednika ovog popularnog vodiča za putovanja, a među njima je bio i suosnivač Tony Wheeler, nakon mjeseci vijećanja i žustrih rasprava, izabrao je top deset zemalja, deset regija i deset gradova

Ovaj put donosimo top deset gradova u 2013.

10. Puerto Iguazú


Puerto Iguazú, grad smješten uz argentinsko-brazilsku granicu, proslavili su veličanstveni slapovi. Prije godinu dana ovaj argentinski biser proglašen je novim svjetskim čudom prirode. Između ostalog, turistima nudi neke od najboljih hostela, vrhunskih hotela i lječilišta u zemlji.

9. Adis Abeba

Adis Abeba
Poput etiopijskih trkača maratona, prijestolnica Etiopije Addis Ababa diči se brzinom – munjevito se razvija. S obzirom na činjenicu da bi 2013. Etiopija trebala zabilježiti gospodarski rast od pet posto, kako se čini, snaga i moć ovog grada nisu upitni. Addis Ababa, osnovana prije više od stotinu godina, na lokalnom amharskom jeziku znači “novi cvijet”. Danas je diplomatsko središte Afrike i uspješna metropola.

8. Montréal

Montreal
Nakon što je i ranije bio visoko na rang-listama najprestižnijih gradova svijeta (Lonely Planet 2010. i New York Times 2011.), i ove je godine kanadski Montréal u lovu za najturističkiji svjetski grad.

7. Hobart

Hobart, Australija
Hobart je glavni grad australske savezne države Tasmanije. Ono što ga je uvrstilo među najpoželjnije gradove u 2013. svakako je umjetnost. Tijekom 2013. izložba MONA Theatre of the World, nova izložba Jean-Huberta Martina, kustosa svjetskog glasa i nekadašnjeg ravnatelja Centra Georges Pompidou, bit će postavljena u Muzeju Tasmanije. Osim umjetnošću, ovaj grad dokazuje se i sve zanimljivijom gastronomskom scenom.

6. Christchurch

Christchurch

Novozelandski “Garden City”, koji raste iz ruševina razornih potresa koji su ga pogodili 2010. i 2011., ponovno privlači zahvaljujući novoj energiji i inventivnosti. Na mjestima urušenih zgrada iznikli su brojni moderni spomenici. Posjetom ovom gradu bit će iznenađeni ljubitelji dobre hrane. Ponuda je bogata – od domaćih specijaliteta, pa do turske ili burmanske kuhinje.

5. Peking

Peking
Peking ostaje kulturni i umjetnički centar Kine. Dok se Olimpijske igre iz 2008. već sada mogu činiti kao daleka povijest, zauvijek ostaju tragovi koje su za sobom ostavile – od uličnih znakova ispisanih na engleskom jeziku do brojnih arhitektonskih dragulja, poput Ptičjeg gnijezda, kako zovu pekinški nacionalni stadion. Riječ je o gradu u kojem su promjene gotovo opipljive u zraku, a nitko se ne usudi predviđati što bi se po tom pitanju tek moglo dogoditi.

4. Londonderry

derry
Londonderry ili Derry proglašen je Britanskim gradom kulture 2013., što znači da ovaj grad bogate povijesti prolazi svojevrsnu renesansu. Na kalendaru za sljedeću godinu ubilježena su broja kulturna događanja. Održat će se brojna natjecanja, od glazbe do suvremenog plesa, a grad će biti domaćin brojnim festivalima, poput Jazz Festivala i Earhart Festivala.

3. Hyderabad

Hyderabad
Hyderabad je glavni grad indijske države Andhra Pradesh, obilježen raskoši i sjajem 400-godišnje muslimanske vladavine. Nakon indijske neovisnosti, palače su opljačkane i uništene, pa je godinama bilo teško dočarati ljepote davne prošlosti. No, palače koje se nalaze u starogradskoj jezgri Hyderabadu nedavno su obnovljene, a novo ruho dobio je i luksuzni hotel Falaknuma Palace. Elegantan, ali istodobno oronuo i neotkriven, stari Hyderabad idealan je za istraživanje.

2. Amsterdam

Amsterdam
Amsterdam svojom ljepotom uvijek očara turiste. No, 2013. će biti posebna godina jer se, zanimljivo je, obilježava više obljetnica važnih za taj grad. Amsterdamski kanali (nizozemski gracht) podignuti u 17. stoljeću slave 400. rođendan. Slavit će se i 160. rođendan Vincenta Van Gogha te otvaranje poznatog muzeja Rijksmuseum, čija je obnova trajala deset godina. Očekuje se puno slavljeničkih koncerata i izložbi.

1. San Francisco

san francisco
San Francisco, koji je poznat po brežuljcima i magli, izabran je kao najpoželjnija destinacija 2013. kad su gradovi u pitanju. Ovaj američki grad vrlo je liberalan i otvoren za sve pridošlice. Inače je popularan kao svjetska turistička destinacija, a sljedeće godine bit će još atraktivniji jer se u njemu održava 34. Američki kup – najprestižnije jedriličarsko natjecanje na svijetu.

KOMENTARI