instant fap

Deset znakova na tijelu koji otkrivaju da niste zdravi

Deset znakova na tijelu koji otkrivaju da niste zdravi

Donosimo 10 znakova koje ne smijete ignorisati, a koji govore da niste zdravi koliko mislite.

1. Sijeda kosa prije 40-e godine

Sijede vlasi prirodna su pojava koja često ovisi o genetici. No ako imate više od 50 posto sijede kose već u 30-im godinama života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

2. Madeži

Iako je većina madeža na tijelu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaju djelovanjem sunca i njegovog UV zračenja te se ubrajaju u prekancerozne promjene na koži.

3. Bjeloočnice

Bjeloočnica bi trebala biti uvijek bijela. Osim neispavanost ili prehlade ovaj dio oka može otkriti i neke opasne promjene u vašem orrganizmu. Žuta bjeloočnica može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne

Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promjenama temperature i vjetrom. No pukotine koje se često javljaju na završecima usnama te unutarnje ranice mogu biti znak pomanjkanja vitamina B i cinka. Ako su pucanja usnica učestala uzrok može biti gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat

Ako ste primijetili kako vam vrat izgleda otečeno, čim prije potražite savjet ljekara. Otok na prednjem djelu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnjačom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva

Obrve s godinama postaju rjeđe, no nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnjačom, hipertireoze – preaktivne štitnjače ili hipotireoze – smanjenog rada štitnjače. Ovakve promjene popraćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, lijekove, hranu ili piće. No, isto tako, ovakva promjena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promjene na noktima

Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tijela, a uzroci promjena mogu biti razni.

Blijedi nokti
Blijedilo na noktima zapravo opisuje vrlo svijetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promjena može ukazivati na anemiju i pomanjkanje crvenih krvnih zrnaca odnosno eritrocita zbog čega bi trebali napraviti analizu krvi.
Anemija je uzrokovana niskom razinom željeza u krvi i zato je važno promijeniti prehranu i obogatiti je lisnatim svježim povrćem, ciklom, mahunarkama i crvenim mesom.

Krhki, tanki i odvojeni nokti
Iako tanke i krhke nokte mogu biti uzrok genetike ili pomanjkanja kalcija, ovakve promjene mogu biti povezane i s nepravilnim radom štitnjače. Ova žlijezda smještena je u vratu, a zadužena je za regulaciju metabolizma, energije i rasta.

Premalo izlučivanje hormona žlijezde dovodi do pojačanog otpadanja kose, tankih i izrazito krhkih noktiju, sporog rasta nokta te odvajanja nokat od kože. Primijetite li ovakve promjene potražite pomoć liječnika, a stanje žlijezde se može provjeriti jednostavnim testom preko krvi.

Žuti i zadebljani nokti
Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a popraćena su i žutilom. Ovakve promjene karakteristične su za gljivičnog oboljenja koja se najčešće proširuju o cijeloj površini nokta.

Klasični premazi i kreme najčešće nisu učinkovite jer se radi o oboljenju koje je unutar i ispod nokta zbog čega se takva sredstva teško ili nikako ne upijaju u stijenku nokta. Želite li se riješiti ovih ružnih promjena potražite savjet liječnika koji vam može preporučiti oralno uzimanje adekvatnog sredstva protiv gljivica.

Bijele linije na noktima
Horizontalne bijele linije preko cijele širine nokta, a koje se pojavljuju na više prstiju zovu se Muehrckeove linije, a mogu ukazivati na pomanjkanje proteina i drugih nutrijenata, ali i bolesti bubrega e abnormalnosti na jetri.
Primijetite li ovakve promjene dnevnu prehranu obogatite proteinskim namirnicama pout mesa i jaja, a ako stanje nokta nakon mjesec dana ostane nepromijenjeno potražite pomoć

Modri nokti
Modra boja ispod površine nokta znak je da vašem tijelu fali kisika. Uzrok mogu biti bolesti dišnih puteva ili krvožilnog sustava. Modrilo ispod nokta može biti uzrokovano i lošom cirkulacijom i izlaganju vrlo niskim temperaturama, no primijetite li ovakve značajne promjene svakako se konzultirajte s liječnikom.

9. Hladna stopala

Stopala su dio tijela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestiraju na njima. Raynaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u djelovima tijela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, blijedi pa čak i utrnuti.

10. Crveni obrazi

Iako su nagle promjene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života te mogu biti uzrokovane hormonalnim promjenama, promjenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu – kroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.

KOMENTARI