instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

DETALJI POLICIJSKE AKCIJE “FARMER”: Uhapšeno osam osoba

DETALJI POLICIJSKE AKCIJE “FARMER”: Uhapšeno osam osoba

Nekadašnji savjetnik Nermina Nikšića u Vladi Federacije BiH jedan je od osam uhapšenih u akciji Farmer.Riječ je o nezakonitoj podjeli i prodaji poljoprivredne mehanizacije, u prvom redu traktora, motokultivatora, motornih pila i druge opreme koje koriste poljoprivrednici.

Hapšenje osam osoba u pet kantona širom Federacije BiH sprovedeno je jučer, a mete su bile osobe koje se sumnjiče da su dijelili i prodavali poljoprivrednu mehanizaciju koja je u našu zemlju stigla kao donacije Narodne Republike Kine. 

Vrijednost donirane mehanizacije je iznosila čak milion KM i bila je namijenjena korisnicima u FBiH koji su bili pogođeni majskim poplavama prije pet godina.

Navedene osobe se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 1.000.000 KM.

Uhapšeni se terete da su za novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

Među uhapšenim i H.S., predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljopoprivrednika (SLUP) Unsko-sanskog kantona sa sjedištem u Sanskom Most.

Akcija je provedena na području FBiH, a vezano za krivično djelo “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” te u vezi sa krivičnim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” “Prijevara”, sve pod nadzorom Tužilaštva KS.

Inače, ime i prezime Ivice Mladine spominjalo se i 2015. godine tokom velike akcije FUP-a, a sektor je također bio poljoprivredni. 

Tada je u velikoj policijskoj akciji FUP-a uhapšeno je nekoliko osoba među kojima i Jerko Ivanković Lijanović. Uhapšeni se se povezivali sa zloupotrebom isplate poticaja za poljoprivredu.

Institucije Federacije BiH ranije su razmatrale informaciju o raspodjeli poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u vremenu dok je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bio Jerko Ivanković Lijanović.

Ovaj izvještaj koji je napravila Komisija za raspisani konkurs u 2012. godini upozoravao je na brojne propuste, dok je izdvojeno mišljenje trojice od petorice članova ukazivalo na stravične razmjere kriminala i otvorena svjedočenja ljudi koji su dobili poticaje kako im je nuđeno mito ili su sami htjeli da podmite Jomisiju.

Trojica od petorice članova komisije bili su Ivica Mladina, Enver Mehmedović i Hajrudin Bećirević. Oni su tada naveli su niz kako se dijelio novac od poticaja, što ukazuje na drastične slučajeve zloupotreba.

KOMENTARI