instant fap

Devet ministara protiv Nikšića

Devet ministara protiv Nikšića

Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru odbila je uvrstiti na dnevni red točku o izglasavanju nepovjerenja Vladi. Predsjednik Vlade Nermin Nikšić je nakon sjednice izjavio kako je bio predložio spomenutu točku dnevnog reda, no većina ministara, njih devet, glasovala je protiv njena uvrštavanja na dnevni red.

– Rekao sam ministrima da ću Parlamentu FBiH dostaviti dopis u kojem ću poslanike izvijestiti da sam predlagao tu tačku i da većina ministara to nije htjela podržati. Više nemam namjeru oko toga otvarati priču. Parlament FBiH je taj koji odlučuje o smjeni Vlade. Vlada, pak, neće pasti ako ja podnesem ostavku. U slučaju ostavke premijera, ne pada Vlada nego se samo mijenja premijer. Ipak, nadam se da će se Vlada FBiH rekonstruirati u sljedećih 15-20 dana. Samo je pitanje tehnike kako će se to uraditi, izjavio je Nikšić.

Prevazilaženje situacije

Desnica Radivojević, ministar prostornoga uređenja, čiji je glas bio presudan za neuvrštavanje točke o nepovjerenju Vladi na dnevni red, nakon sjednice je izjavio kako je glasao protiv jer ”jedino Parlament daje i uskraćuje povjerenje Vladi”.

– Apsurdno je da Vlada glasa sama protiv sebe. Zbog toga sam glasao protiv te tačke dnevnog reda. Evidentno je da postoji parlamentarna većina koja bez obzira na današnje događaje može izglasati nepovjerenje Vladi, rekao je Radivojević te dodao kako nije pristupio niti jednoj stranci.

Federalni dopremijer Jerko Lijanović je, pak, kazao kako je cijela inicijativa za smjenom Vlade neutemeljena te kako ”stranke koje imaju ministre u Vladi FBiH imaju i većinu u oba doma federalnog Parlamenta”.

– Druga je stvar ako neka od tih stranaka ne želi podržavati ovu vladu. Vjerujem da ćemo ovu situaciju vrlo brzo prevazići i da će Vlada uskoro nastaviti raditi u punom kapacitetu kao i ranije, rekao je Lijanović.

Inače, na samoj sjednici Vlada FBiH je donijela Uredbu o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima Uprave FBiH.

– Korisnici ovih automobila podijeljeni su u pet grupa: predsjednik FBiH i premijer, dopredsjednici FBiH i dopremijeri Vlade, ministri i sekretar Vlade, rukovodioci federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija, te rukovodeći i ostali državni službenici i namještenici. Službena vozila razvrstana su u pet klasa, i to u višu srednju koja obuhvata putničke automobile sa maloprodajnom cijenom do 110.000 KM uključujući i dodatnu opremu, višu srednju (automobili sa MPC do 90.000 KM), srednju (vozila s MPC do 70.000 KM), srednju (automobili sa MPC do 60.000 KM), te nižu srednju klasu koja obuhvata automobile sa MPC do 30.000 KM.

Novac Energoinvestu

Pravo na korištenje službenih automobila, prema utvrđenim klasama, 24 sata dnevno sa vozačem, imaju predsjednik FBiH, premijer, dopredsjednici FBiH i dopremijeri, federalni ministri i sekretar Vlade FBiH i rukovodioci federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija, priopćeno je nakon sjednice.

Federalna Vlada donijela je odluku kojom daje prethodnu suglasnost za dodjelu dijela sredstava Ministarstva energije, rudarstva i industrije u proračunu FBiH za 2012. Energoinvestu d.d. Sarajevo, od 5.000.000 KM. Usvojen je i dokument “Strategijski pravci razvoja visokog obrazovanja u FBiH 2012 – 2022. godina”.

KOMENTARI