instant fap

Devet obroka dnevno smanjuje holesterol i kilograme

Zaključak najnovijeg istraživanja glasi da treba da jedemo pomalo i češće – čak devet puta dnevno. Naučnici tvrde da ovakav način ishrane pomaže u snižavanju pristiska i nivoa holesterola u krvi, i da čak utiče na gubitak suvišnih kilograma.

U jednoj od najnovijih studija naučnici sa Koledža Imperijal u Londonu poredili su navike u ishrani kod više od dvije hiljade ispitanika iz Velike Britanije, Japana, Kine i SAD. Svi oni su unosili isti iznos kalorija i količinu hrane, s tim što je polovina učesnika jela manje od šest puta dnevno, a druga polovina je imala više od šest obroka dnevno.

Rezultati su pokazali da je kod prve grupe zabilježen veći krvni pritisak, a bili su i gojazniji od druge grupe.
Slične rezultate pokazala su i druga istraživanja. Na primjer, istraživanje na Univerzitetu u Atini, u kome je ispitivano više od dvije hiljade djece uzrasta između devet i 13 godina, pokazalo je da su djeca koja su jela pet puta dnevno imala za 32,6 posto niži nivo lošeg holesterola, nego djeca koja su imala manje od pet obroka na dan.

Stručnjaci naglašavaju da između obroka ne treba uzimati nikakvu hranu, jer su obroci ionako česti.
Još nije sasvim jasno zašto češće uzimanje hrane ima ovakve pozitivne efekte, ali po jednoj teoriji česti obroci sprječavaju veliki uticaj masnih kiselina – sastojaka koji se dobijaju iz uzete hrane i koji mogu dovesti do naslaga masnoća u arterijama. Takođe, česti obroci u toku dana znače da nema iznenadnih skokova nivoa.

– Istraživanje pokazuje da nivo masnih kiselina u krvi ostaje stabilniji ukoliko se hrana češće unosi u manjim količinama. Naime, povećanja i smanjenja nivoa masnih kiselina povezana su sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja – objašnjava dr Vasant Hirani, profesor sa Univerziteta Imperijal.

KOMENTARI