instant fap

Dijaspora iz Toronta poslala nam je čak 59 kontejnera humanitarne pomoći

Dijaspora iz Toronta poslala nam je čak 59 kontejnera humanitarne pomoći

Na agresiju na BiH i genocid nad Bošnjacima koji su uzrokovali katastrofalnu tragediju i humanitarnu krizu, Bošnjaci Toronta i drugih mjesta Ontarija, Bošnjaci Otave, Montreala, Vankuvera i drugih kanadskih mjesta, odgovorili su formiranjem humanitarnog društva s ciljem organiziranog sakupljanja pomoći za unesrećene sunarodnike. 

U džematu Gazi Husrev-beg, na inicijativu nekoliko džematlija, formirano je Bosansko-kanadsko humanitarno društvo. Skučen prostor na 4146 Dundas St. se ubrzo pokazao nedostatnim za široke humanitarne akcije, pa je Odbor društva zakupio veći prostor u istoj ulici. 

Prijem i sortiranje hrane, lijekova, medicinskih pomagala, odjeće, obuće i drugih vidova pomoći obavljan je i dalje u džematskom mesdžidu. Odbor društva i brojni volonteri iz bošnjačkog, ali i iz drugih džemata i organizacija širom Kanade su radili neumorno. 

Trebalo je odgovoriti na hiljade telefonskih poziva muslimana, ali i nemuslimana, koji su bili šokirani obimom i intenzitetom zločina nad nevinim bošnjačkim narodom i spremni da svojim doprinosom makar malo ublaže najveću ljudsku tragediju koju su Evropa i svijet vidjeli poslije nacizma. 

Uz redovne sedmične sastanke, bili su česti vanredni sastanci na zahtjev predstavnika raznih organizacija, firmi i obrazovnih institucija. Članovi društva bili su neumorni u nastojanju da podrže svaku korisnu inicijativu i prihvate svaku prijateljski ispruženu ruku. Uvedena je praksa da se na svakom sastanku pruži prilika svakom volonteru. Tako je tim radnika postajao sve šarolikiji, okupljajući muslimane i brojne kanadske prijatelje, pripadnike brojnih nacionalnosti, raznih zanimanja, često i profesore i političare. Svi su oni bili potreseni neviđenim zločinima nad Bošnjacima i spremni pomoći društvu na svaki način. 

Društvo je prihvatilo veliki broj izbjeglica koje su stigle u Toronto. Pomagalo im je u traženju apartmana, stana, smještaja, oko preseljenja, pri prevođenju i dobijanju raznih dokumenata, upisu u škole, na kurseve. Tako je društvo bilo mjesto okupljanja i druženja Bošnjaka i njihovih prijatelja, mjesto gdje su Bošnjaci mogli dobiti sve informacije. 

Radi poboljšanja informisanja o stanju u BiH, organizovani su kratkotalasni radioprogram i telefonske vijesti na dvije linije. Pored tog radioprograma, emitovanog na bosanskom i engleskom jeziku dva puta sedmično, društvo je organiziralo mnoga predavanja i prezentacije širom Kanade. Organizirane su i demonstracije, humanitarne večeri, tribine i okrugli stolovi. 

Nekoliko miliona dolara finansijske pomoći, uz 59 kontejnera raznovrsne humanitarne robe, brojevi su koji kazuju o radu društva. Više od brojčanih rezultata imponuje ljubav s kojom su brojni volonteri davali svoje vrijeme i sredstva, pokazujući time svoju ljudskost i vezu sa BiH. 

Zaustavljanje rata nije stavilo tačku na pomaganje BiH. Posljedice agresije i genocida bile su katastrofalne: zemlja razorena, hiljade djece osiročeno, hiljade ljudi učinjeno doživotnim invalidima, privreda devastirana. BiH je trebala i dalje treba pomoć. 
Rukovodstvo društva je užurbano radilo na izmjeni prioriteta, s obzirom na to da je trebalo preći na djelovanje u izmijenjenim uslovima. Prednost je data projektu sponzoriranja siročadi-jetima. 

Teočak i Hrasnica su bila prva mjesta s kojima je uspostavljen kontakt. Lista jetima ubrzo je narasla na 400. Akcija kurbana je drugi projekat u kojem je društvo učestvovalo. Na stotine kurbana je obezbijeđeno za muslimane širom svijeta. Društvo i dalje pomaže BiH, pomaže povratnike u istočnu Bosnu, javne kuhinje, bolnice i druge ustanove, kao i ratne vojne invalide. 

U 2005. je sponzorisano 400 jetima u BiH. Društvo je pomoglo izgradnju i obnovu više džamija u BiH. BKHD je za svoje aktivnosti dobio više priznanja. Proglašen je i za zvaničnu humanitarnu organizaciju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Društvo trenutno radi na više projekata humanitarne pomoći, od kojih izdvajamo pomoć djeci šehida, pomoć najboljim studentima, pomoć siromašnim studentima, akciju kurbana, pomaganje u obnovi i izgradnji porušenih džamija, prikupljanje starih kompjutera, njihovo servisiranje i slanje u BiH, dovođenje istaknutih političkih, kulturnih i javnih ličnosti iz BiH s ciljem povezivanja Bošnjaka matice i dijaspore, te podizanja humanitarne kulture Bošnjaka dijaspore. 

KOMENTARI