Dijelovi Sanskog Mosta i dalje pod vodom

Homeinmedia danas

Dijelovi Sanskog Mosta i dalje pod vodom

Očekuju nas obilnije padavine

Situacija u Sanskom Mostu se jutros smirila nakon što je tokom protekle noći došlo do naglog rasta i izlijevanja Blihe, Zdene i Majdanuše, pritoka Sane, te više rječica i potoka, što je prouzrokovalo poplave koje su ugrozile brojne stambene objekte i putne komunikacije.

“Stanje je jutros bolje i rijeke su se povukle u svoja korita, vodostaj Sane porastao je tokom noći. Najveći problem su nam pričinile pritoke čiji je vodostaj ekstremno brzo rastao, kao i bujične poplave koje su ugrozile mnoga naselja gdje ranije nije bilo ovakvih problema”, kaže Said Ramić, načelnik Civilne zaštite Općine Sanski Most. 

Najkritičnija situacija bila je u Starom Majdanu, Alagića polju, Vršu, Naprellju, Vršu, Zdeni i Kamengradu. 

“U ovome trenutku imamo informacije o tome da je voda prodrla i u stambene objekte, te u pomoćne objekte u brojnim naseljima, ali ćemo konkretnije informacije o tome, kao i o materijalnim štetama znati kada komisija obiđe teren”, istakao je Ramić. 

Prema njegovim riječima, soabraćaj na svim putnim pravcima u Sanskom Mostu jutro se nesmetano odvija nakon što su bujične poplave na više mjesta tokom noći presjekle pojedine putne komunikacije. 

Načelnik Općine Faris Hasanbegović, istakao je kako je Civilna zaštita u pripravnosti i da se u ovome trenutku vrše pripreme za odbranu od novih mogućih poplava obzirom da je najavljen nastavak padavina. 

Zanimljivo je kako je ovakva situacija zabilježena i u decembru prošle godine, kada su poplave također ugrozile ovaj dio Općine Sanski Most.  Tada su pričinjene štete koje su procijenjena na 1,5 milion maraka.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0