instant fap
NaslovnicaMagazin

Dijeta koja sto posto djeluje

Dijeta koja sto posto djeluje

Nije toliko važno što ćete izbaciti iz prehrane, puno je važnije što ćete ubaciti. Ako se okrenete jednostavnim, prirodnim zdravim namirnicama, u vašem želucu neće biti mjesta za nevrijednu industrijsku hranu

Što nas navodi da vjerujemo kako se možemo hraniti industrijskom, nekvalitetnom i korisnim supstancama siromašnom hranom, i svejedno biti zdravi? Otkud nam uopće ideja da bi ti umjetni proizvodi mogli zamijeniti prirodnu hranu? Ova pitanja postavlja liječnik i nutricionist Mark Hyman, a prenosi ih Huffington Post.

Prije stotinu godina sva je hrana bila organska, lokalna, sezonska, svježa i održavali smo je drevnim metodama čuvanja hrane. I sva je hrana bila kvalitetna. A sada se situacija okreće protiv nas. Industrijski čips ponekad ima do 20 sastojaka i velika većina njih nema veze s krumpirom. U hamburgerima često ima vrlo malo mesa, a prosječni tinejdžer dnevno konzumira 34 male kašike šećera… da skratimo, živimo u prehrambenom horroru, u negativnoj znanstvenoj fantastici u kojima se hranimo plastikom i pilulama.

Pogledajmo samo koliko je rasprava o tome kakva nam hrana treba, koliko je samo različitih teorija o poželjnoj ishrani. To je samo indikator koliko smo se udaljili od onoga što nam je prirodno, od jednostavnog čina hranjenja pravim, zdravim i svježim namirnicama. Kada jedenje prave hrane postane revolucionarno dostignuće, to znači da smo upali u nevolje.

U cijeloj toj kakofoniji različitih prehrambenih teorija treba imati u vidu da je industrija jeftine, nezdrave hrane strahovito ojačala i da se, u zaštitu te gospodarske grane, namjerno puštaju dezinformacije ili poluinformacije koje prikrivaju činjenicu da loše jedemo.

Evo primjera: često slušamo kako je najvažnije da je hrana nemasna i da sve što ima ‘low fat’ naljepnicu sigurno mora biti zdravo. Ali, gazirana pića su 100 posto nemasna, a to i dalje ne znači da ih treba konzumirati. Onda je nova moda da jedemo što više integralnih žitarica, pa lukavi proizvođači pospu nekoliko zrna na zašećerene pahuljice za doručak – što ih također ne čini zdravom hranom.

Pa što bi onda bio najbolji savjet? Izbjegnite hranu za koju se na naljepnicama tvrdi da je zdrava, ili još bolje – izbjegavajte hranu koja na sebi ima bilo kakve etikete. Na početku 21. stoljeća možemo reći da su naša nepca, naši mozgovi, naš hormonalni sistem i naše kuhinje – taoci prehrambene industrije. Njihovi proizvodi koji samo nalikuju hrani zavaravaju naša osjetila okusa i donose im trenutno zadovoljstvo, ali upravo zbog toga naš biološki sustav pati, on odbija prodor jeftinih industrijskih prerađevina u naše gene, naš hormonalni i bio-sistem. Ukratko, ono što nam treba je da se očistimo od unosa supstanci koje nam ne trebaju.

Industrijska prehrana dovela je do povećane prisutnosti niza aditiva, supstanci koje debljaju i smetaju metabolizmu, kao što su aspartam, monosodium glutamat (MSG)i glukozno-fruktozni sirup, da nabrojimo najštetnije od najštetnijih. MSG je tvar koja potiče vaš mozak da nekontrolirano traži hranu. Kada su ga davali miševima, i oni su se nekontrolirano debljali. Nalazimo ga u osamdeset posto prerađene hrane i obično ga prikrivaju nazivom ‘prirodni dodatak okusa’. Ali dok vaš jezik može biti zavaran i vaš mozak može postati ovisan o kombinacijama soli, šećera i masti kojima su obilato zasićeni industrijski proizvodi, naš organizam ne možemo prevariti i posljedica je brzo debljanje i gojaznost.

Što nam je činiti? U svakodnevnim odlukama, u stotinu malih izbora koje svakodnevno činimo, možete se othrvati izazovima koje pred nas stavlja prehrambena industrija. Mnogi su primjeri našeg doba koji pokazuju isto: od pada Berlinskog zida do Arapskog proljeća, svi oni pokazuju da nema veće snage od skupine anonimnih pojedinaca koji žele okončati nepravdu i zloupotrebu. Isto se može dogoditi s pobunom protiv terora lošom hranom, kojem smo izloženi.

Očistimo prehranu, detoksicirajmo tijela i mozgove i bit ćemo izliječeni. Birajte povrće, voće, orašaste plodove, sjemenke i zdrava ulja (maslinovo, riblje, kokosovo), male količine integralnih žitarica i grahorica, nemasne životinjske proteine (prije svega neuzgojene ribe, meso životinja odhranjenih na ispaši, domaća jaja). I odjednom neće više biti dijeta, brojanja kalorija i vaganja masnoća, ugljikohidrata i proteina. Sve je to nebitno, ako izaberete pravu, svježu, prirodnu hranu. Ako odaberete kvalitetu, sve drugo ide samo od sebe.

Kad jedete nutricionistički nevrijednu proizvedenu hranu s kemijskim aditivima i viškom šećera, vaše tijelo stalno želi još, tražeći hranjive tvari kojih u ‘mrtvoj’ hrani nema. No, nakon nekoliko dana ‘prave’ hrane, ovisnost o fabriciranim namirnicama se prekida, a nakon još nekoliko dana vaš će se organizam oporaviti. I tu dolaze dobri prateći učinci: bez napora gubite težinu, smanjuju se visoki krvni tlak, dijabetes, kolesterol. Prestaje depresija i osjećaj stalnog umora, čak se i vaša koža, kosa i nokti oporavljaju.

Dijete kojima nas svakodnevno bombardiraju obično se baziraju na izuzimanju pojedinih namirnica iz prehrane, no zapravo – puno je važnije što prehrani dodajete, a ne što iz nje izuzimate. Ako se okrenete dobrim stvarima, u vašem želucu neće više biti mjesta za loše. Majka priroda najbolji je nutricionist i hrana je najučinkovitiji lijek na svijetu. Ona djeluje brže, bolje i jeftinije od svih proizvedenih lijekova. I recept je jednostavan: prirodnu hranu treba ojačati s nekoliko super-namirnica, kao što su chia sjemenke, konoplja, peršin, korijander, kokosov orah i povrtni sokovi.

Jer svaki je obrok zapravo susret s liječnikom. A put do zdravlja vrlo je jednostavan: zdrava hrana, dovoljno sna, redovito kretanje. Zdravlje i sreća su nam nadohvat ruke i svatko od nas ima snage napraviti male promjene koje mogu imati dalekosežne posljedice: na nas same, na prehrambenu industriju, na poljoprivredu, na naše ukupno okruženje. Svojom viljuškom možete pokrenuti istinsku revoluciju svijeta hrane.