Dino Okanović, talentovani član Moldea: Bosanac kojeg žele Schalke, Ajax i Manchester United

HomeSport

Dino Okanović, talentovani član Moldea: Bosanac kojeg žele Schalke, Ajax i Manchester United

Redžić: Nadam se pozivu u reprezentaciju i u budućnosti

Iako je Norveška poznata po zimskim sportovima, te sportašima poput Lase Kjusa, Ketila Andre Amota, Roara Ljorkersjora… ipak jedan Bosanac niže uspjehe i osvaja pehare i medalje na raznim turnirima. Riječ je o Dini Okanoviću koji je rođen 3. avgusta 2003. godine. Dino je član Akademije Moldea. To je ujedno i njegov prvi klub.

– Molde ima svoju Akademiju koja je u prošlosti izbacila na desetine vrhunskih igrača. Inače, ja sam od početka 2014. godine član Akademije. Često, treniram i sa starijim od sebe – govori na početku razgovora za “Avazov Sport” Dino Okanović, dječak o kojem će se tek čuti.

Dino igra u veznom redu. Međutim, često postiže golove.

– Jedne sezone sam u 12 utakmica postigao čak 37 golova. Mogu uspješno igrati i u špicu, jer imam osjećaj za gol. Sve to nije ostalo nezapaženo. Mediji u Norveškoj  su pisali o meni.

Bio je u kampu najboljih evropskih klubova.

– U četiri navrata sam bio u kampu Mančester junajteda. Nosim prekrasne utiske iz Engleske. Tri puta sam bio u Holandiji. Trenirao sa dječacima iz Ajaksa. Zadnji put sam trenirao sa dvije godine starijim od mene. Dan nakon tih treninga sam dobio ponudu da pređem u Šalke. Znam da Šalke ima jednu od najboljih Akademija za djecu, ali su moji roditelji otac Zijad i majka Melida odlučili da ostanemo u Norveškoj. Također, ostavio sam dobar utisak i u Engleskoj. I oni su pokazali zanimanje. U Holandiji su me poredili sa Snajderom, što mi je itekako prijalo. U posljednjih godinu dana sam radio na poboljšanju lijeve noge. I mislim da sam uspjeo u tome.

Ovaj nadareni igrač ima samo jednu sportsku želju?

– Da postanem uspješan fudbaler i obućem dres reprezentacije BiH. Svjestan sam da bi ispunio taj cilj, da moram mukotrpno raditi. Učiti od vrhunskih trenera. Imam sreću što sam član najboljeg kluba u Norveškoj. Molde ima najbolje uslove, ali i trenere. Naravno, da mi godi interesovanje velikih evropskih klubova. Ipak, vjerujem da ukoliko se nastavim ovako razvijati i napredovati, da će biti još ponuda.

U prošloj godini postigao je 70 pogodaka za svoj klub. Sa Moldeom je u svom uzrastu osvojio sve što se osvojiti moglo.

Trenirao ga Ole Gunar Solskjer

Dino je imao privilegiju da ga tri godine trenira Ole Gunar Solskjer, legenda Mančester junajteda kluba sa kojim je osvojio na desetine trofeja.

– Dosta sam naučio od legendarnog igrača. Inače, on se i kao trener pokazao u dobrom svjetlu. Slovi kao jedan od najperspektivnijih stručnjaka u Norveškoj. Možda jednog dana opet budemo sarađivali – kaže Dino.

 

Sestra Lajla također nogometašica

Dino ima stariju sestru Lajlu, koja je rođena 2001. godine. I ona je u sportskim vodama. Od svoje šeste godine trenira nogomet. I ona je članica Akademije Moldea. Kao i njen brat, bila je u kampovima slavnih evropskih klubova. Igra na poziciji lijevog veznog.

– Lajla  je odličan tehničar. Dobro igra sa obje noge. Iako ima 14 godina, ona igra za starije. Bila je na regionalnom selektiranju, posljednjem prije nego što dobije poziv za reprezentaciju. Ostavila je dobar utisak. I njena želja je da jednog dana zaigra za reprezentaciju BiH – kaže Okanović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: