instant fap

Diplome za male planinare

Članovi PED “Kanjon” Sanski Most nastavili su aktivnosti u sklopu projekta „Ekološka edukacija i škola planinarenja“ .

Prema riječima predsjednice  društva Amire Šabić, ovaj projekat se realizira uz pomoć italijanskog Oxfama, a za cilj ima približiti što veći broj djece i mladih, kao i odraslih prirodi i njenim ljepotama, te važnosti ekologije. Sinoć u IN caffe-u upriličena je i mini zabava za djecu i strarije članove društva kako bi im se uručile diplome, nakon održanog drugog ljetneg kampa za mlade i nakon što su seniori društva prošli obuku za markaciste.
„Ovo je prilika da se zahvalimo italijanskom Oxfamu na nesebičnoj podršci pri realizaciji ovog projekta, planinarskom Savezu Bosne i Hercegovine kao i instruktoru Erminu Lipoviću. Projekat će se i dalje realizirati u narednom periodu kada će društvo prirediti niz zanimljivih sadržaja za djecu, kao i radionicu na temu turizma i promocije prirodnih ljepota Sanskog Mosta“, kaže Šabić.
Pomenimo,  krajem proteklog mjeseca je u organizaciji Planinarsko ekološkog društva „Kanjon“ na odmorištu rijeke Dabar organiziran drugi po redu ljetni kamp za djecu. U okviru ovog događaja mališani su imali priliku da stiču osnove znanja iz planinarskog sporta, kao što su postavljanje šatora, orijentacija u prirodi i slično.

Druženje na obalama Dabra trajalo je dva  dana, a predavači u sklopu ovog događaja bili su stručni ljudi iz Planinarskog saveza BiH, kao i predstavnici EUFOR-a. Stariji članovi Planinarsko ekološkog drštva „Kanjon“ prošli su obuku vezanu za markaciju staze, a nakon teoretske nastave iz ove oblasti organizirano je i praktično obilježavanje jedne planinarske staze. Osim obuke u planinarstvu učesnici ljetnjeg kampa su prošli i ekološku edukaciju.

KOMENTARI