instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Direktor FUP-a Dragan Lukač: Ne znam da li ću završiti kao Jozo Leutar

Direktor FUP-a Dragan Lukač: Ne znam da li ću završiti kao Jozo Leutar

Federalna uprava policije napravila je registar svih osoba koje su povezane s krivičnim djelom terorizma, registar osoba koje su otišle i vratile se sa ratišta u Siriji i Iraku, te registar radikalnih zajednica u BiH. Osobe koje nisu procesuirane zbog manjka dokaza, redovno se prate.

Prema procjenama FUP-a, između 200 i 250 bh. državljana trenutno se nalazi na stranom ratištu u Siriji ili Iraku, a oko 50 ih je tamo i poginulo. S ratišta se vratilo oko 50 osoba. Trend odlaska na strana ratišta je, prema riječima direktora FUP-a Dragana Lukača, skoro potpuno obustavljen.

“Stvorili smo presjek stanja u problematici radikalnih zajednica na terenu u FBiH putem policijskih službenika kantonalnih MUP-ova. Prikupili smo niz podataka u odnosu na ovu pojavu. Definisali smo ko su zajednice, ko su članovi tih zajednica i na koji način isplovljavaju radikalizam. Paradžemati su samo dio radikalnih zajednica, puno su ozbiljnija ideologijska djelovanja unutar radikalne zajednice”, rekao je Lukač.

Pod budnim okom policije

Za sve osobe koje su se borile sa IDIL-om i Al Nusrom na snazi je mjera lišavanja slobode. Osobe koje su u registru povratnika s ratišta su krivično procesuirane. Neke su presuđene, a neki su postupci u toku.

“Veći broj tih osoba nije krivično procesuiran jer nije bilo dovoljno dokaza. Nad tim osobama je uspostavljena operativna kontrola i pratimo njihovo kretanje, ponašanje, druženje i djelovanje. One predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju”, kazao je Lukač.

Istakao je kako je malo osoba iz ove kategorije koje su spremne izvršiti samoubilački teroristički napad, ali da postoji drugi niz načina za izvršenje terorizma, a da su te osobe dobro obučene za korištenje oružja u kampovima u Siriji i Iraku.

“Apsolutna sigurnost ne postoji, ali ovim što mi poduzimamo sužene su im mogućnosti za izvršenje terorizma”, naglasio je Lukač dodavši kako se društvo u BiH mora pozabaviti procesom deradikalizacije ovih grupa jer je policija samo represivni organ.

Zločinačke organizacije u FBiH poput Cose Nostre prijete

Također, Lukač je kazao kako zločinačke organizacije u FBiH imaju razvijen sistem djelovanja i metode zastrašivanja poput italijanske mafijaške grupe Cosa Nostra. Tužitelji, policijski službenici, pa i sam direktor FUP-a, predmet su zastrašivanja, a sve s ciljem zataškavanja krivičnih djela.

“Nedavno smo imali slučaj gdje smo presretanjem razgovora čuli kako je jedan član organizirane kriminalne grupe prijetio jednoj tužiteljici kazavši da ako mu nešto bude, neće biti ni nje ni stručne saradnice koja radi s njom. Organizirane kriminalne grupe uz pojedine političke pritiske rade na tome da nas zaustave, a mene vide kao najveću prijetnju. Ne znam hoću li završiti kao Jozo Leutar, ali ne bojim se, jer da se bojim, ne bih radio ovaj posao 30 godina”, rekao je Lukač.

Istakao je kako mu nikada niko direktno nije rekao “ubit ću te direktore”, ali da su te zločinačke organizacije “spremne na sve”. Ipak, istakao je, to neće zaustaviti FUP da radi svoj posao.

KOMENTARI