instant fap

Djeca koja idu u vrtić imaju 50 posto veću vjerovatnost da će postati pretila

Ustanovljeno je da djeca u dobi između 1,5 i četiri godine koja su pohađala vrtić ili bila čuvana od člana porodice imala 50 posto veću vjerovatnoću da budu pretila u dobi između četvret i desete godine života u odnosu na onu djecu o kojima brigu vode roditelji.

Rezultati novog istraživanja pokazali su da djeca koja pohađaju vrtić imaju 50 posto veću vjerovatnoću da postanu pretila od one koja ostaju kod kuće sa svojim roditeljima. Čak i djeca koja ostanu na brigu rođacima značajno povećavaju rizik od pretilosti.
“Ustanovili smo da su djeca u dobi između 1,5 i četiri godine koja su pohađala vrtić ili bila čuvana od člana porodice imala 50 posto veću vjerovatnoću da budu pretila u dobi između četvret i desete godine života u odnosu na onu djecu o kojima brigu vode roditelji”, kazala je voditeljica studije dr. Marie-Claude Geoffroy sa univerziteta u Montrealu.

“Ta razlika ne može se objasniti pomoću čimbenika kao što su socioekonomski status roditelja, dojenja, indeksa tjelesne težine majke ili radnog statusa majke”.

Istraživači su rekli da razlog za razliku u težini još nije poznat, ali da nezdrava prehrana i nedostatak vježbe može igrati veliku ulogu.

“Roditelji nemaju razloga za brigu, ali im preporučujemo da djeci osiguraju zdravu prehranu i dovoljno fizičke aktivnosti, bilo da idu u vrtić ili ostaju kod kuće”, kažu istraživači.

Tim je proučavao 1.649 porodica sa djecom rođenom između 1997. i 1998. godine u Quebecu. Majke su intervjuisane o brigi svoje djece u dobi od 1,5, 2,5, 3,5 i četiri godine.

Djeca su klasificirana prema vrsti skrbi pod kojom su proveli najveći broj sati, bilo u vrtiću, kod člana porodice, dadilje ili roditelja.

Tokom idućih šest godina istraživači su mjerili težinu i visinu djece. Rezultati su pokazali razliku u težini između djece zbrinute od strane roditelja u usporedbi sa drugim.

KOMENTARI