Djeca pokazuju rasnu pristrasnost od rođenja

HomeVijestiGlobus

Djeca pokazuju rasnu pristrasnost od rođenja

Tuzlaci digli glas: Rasizam je prisutan i ovdje gdje mi živimo!
Prema riječima doktorice Jennifer Steele, autorice studije o smanjenju rasne pristrasnosti kod djece, bijela djeca pokazivala su implicitnu pristrasnost prema bijeloj djeci nakon prikazivanja fotografija bijele i crne djece.

Urađene su tri studije u okviru kojih je ispitano 350 učesnika dobi od 5 do 12 godina i rezultati su pokazali da je utvrđena pristrasnost, odnosno rasizam, tvrde istraživači s Univerziteta York.

U radu koji je objavljen u časopisu “Razvoj djeteta” 2016. godine, korištena je verzija testa implicitne asocijacije.

Rezultati ovih testova pokazali su da su mlađa djeca (od 5 do 8 godina) i starija (od 9 do 12 godina) imala veću automatsku pozitivnost prema bijeloj djeci.

Doktorica Steele je napisala: “Kada od djece tražimo kategorizaciju po rasi i mlađa i starija bijela djeca pokazuju pristrasnost prema bijelcima. I kada je riječ o obrnutom uparivanju, uvijek bijelu djecu povezuju s pozitivnim, a crnu djecu s negativnim slikama”.

Na testu u kojem je od djece zatraženo da odluče da li su neutralne slike prijatne ili neprijatne, a pokazana im je slika crnog djeteta prije neutralne, djeca nisu pokazivala nikakvu pristrasnost.

“O ovim mjerama samo mlađa bijela djeca pokazuju rasne prednosti. Ovime se isključivo želio naglasiti pozitivan stav prema djeci, a ni u kojem slučaju negativan stav prema crnoj djeci”, rekla je Steel.

Istraživanje je pokazalo da je samo mlađa grupa djece pokazala bar malo rasne pristrasnosti. S druge strane, starija djeca nisu automatski naklonjena bijeloj djeci. Steele ovo pripisuje tome da su zajednički interesi važniji za stariju djecu.

Pokušaj uklanjanja rasne pristrasnosti kod mlađe djece trebalo bi zamijeniti promovisanjem pozitivnih karakteristika drugih rasa, a ne pokušavanjem smanjenja negativnosti prema njima, zaključeno je.

Takav pristup treba uvesti i u sistem obrazovanja, pogotovo u nastavi gdje bi nastavnici trebali stvarati i iskorištavati prilike za proslavljanje i promovisanje multikulturalizma.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0