instant fap

Dječaku oboljelom od celijakije potrebna pomoć

Dječaku oboljelom od celijakije potrebna pomoć

Jedanaestogodišnji dječak Bilal Kičin iz sanskog sela Demiševci, teško je obolio od celijakije, opake bolesti probavnog sistema koju kod djece karakteriše nadut trbuh i tanki udovi.

Mališanov otac, Fikret Kičin, ističe kako su pojavu ove bolesti kod dječaka pratili neizdrživi bolovi u stomaku. „Promjenili smo veliki broj zdravstvenih ustanova prije nego što su liječnici utvrdili pravu dijagnozu. Sada mora konzumirati isključivo namirnice koje u sebi ne sadrže gluten“, rekao je Kičin. On je dodao kako su takve namirnice izuzetno skupe te ih je vrlo teško nabaviti.

Dodatna poteškoća je u tome što u Unsko sanskom kantonu ne postoji pomoć vlasti u subvencioniranju nabavke takvih namirnica što je slučaj u Republici Srpskoj ili u drugim zemljama u regionu. Kičin kaže kako se njegova porodica nalazi u izuzetno teškoj situaciji, jer on i supruga nemaju stalno zaposlenje. Sem toga, imaju još dvoje male djece, dječaka od pet i djevojčicu kojoj je tri godine.Kaže kako je po zanimanju zidar, ali da nije zaposlen niti u jednoj firmi te da nema ni redovno zdravstveno osiguranje, što predstavlja dodatni problem u liječenju dječaka.

„Ovim putem bih zamolio sve ljude dobre volje da pomognu, jer se sam ne mogu izboriti sa svim životnim nedaćama“, kaže očajni otac. U Sanskom Mostu je nedavno formirano Udruženje „Mrvica“ koje okuplja osobe oboljele od celijakije i bori se za bolji status oboljelih od te opake bolesti. Za one koji žele pomoći porodici Kičin mogu se informisati putem telefona 066475311.

KOMENTARI