instant fap

„Djelujmo zajedno“

„Djelujmo zajedno“

Osma po redu međunarodna dvodnevna konferencija pod nazivom „Djelujmo zajedno“, na kojoj se govori o položaju i pravima osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, svečano je otvorena u Sanskom Mostu.

149355_605844512876028_5585811713237691001_n

Organizator konferencije, koja je postala tradicionalna, i ove godine je Koalicija za strategiju i izjednačavanje mogućnosti i prava osoba sa invaliditetom USK. I ove godine konferencija će okuplja veliki broj učesnika, počevši od predstavnika brojnih udruženja koja okupljaju invalidna lica s područja cijele Bosne i Hercegovine, te institucija i organizacija koje se bave pomenutom problematikom, kao i predstavnika lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti. Na ovoj konferenciji se održavaju brojna predavanja iz različitih oblasti vezanih za tematiku položaja i života invalidnih osoba.

Prema riječima člana organizacionog odbora ovogodišnje konferencije, Enesa Alibegovića, u proteklim godinama skrenuta je snažna pažnja na probleme osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. U radu konferencije i ove godine sudjelovali su gosti iz susjednih država, a ovogodišnju konferenciju je otvorio pomoćnik federalnog ministar za socijalnu problematiku i boračka pitanja, Dobrica Jonić. Prema njegovim riječima, u proteklom periodu su učinjeni značajni napori kada se radi o donošenju zakonske regulative kojom se uređuje oblast života i prava invalidnih lica. U toku dvodnevnog rada konferencije govoriće se o više različitih tema koje se tiču života i statusa invalidnih lica.

10522192_605844629542683_797396665457729849_n

Govoriće se o prijevremenom porodu kao najčešćem uzroku kod djece s neurorazvojnim smetnjama, o invalidnosti i profesionalnoj rehabilitaciji invalidnih osoba u BiH, o poLožaju žena sa invaliditetom, socijalnoj inkluziji i socijalnom preduzetništvu i o drugim temama. Također, gosti iz drugih zemalja održaće predavanja o statusu i položaju lica sa invaliditetom u tim zemljama.Cilj konferencije je da se sagleda današnji status i prava osoba sa invaliditetom, te da se zaključci proslijede nadležnim organima vlasti s ciljem poboljšanja statusa ove populacije.

KOMENTARI