instant fap

DNZ u Vladi USK

DNZ u Vladi USK

Piše: Senad A. Kubat

[email protected]

 

Ovih dana SDA je uspjela sa dva DNZ-a i Komšićevim DF-om okupiti potrebnih šesnaest poslanika kako bi formirali novu parlamentarnu većinu potrebnu za smjenu dosadašnje vlasti koju su predvodili SDP-ovci. Iako su Lipovača i poslanici u kantonalnoj skupštini tvrdili da to SDA-u nikad neće uspjeti, sad moraju priznati još jedan poraz koji im SDA već izvjesno vrijeme zadaje i na izborima i u institucijama.

Smjenjeni predsjednik kantonalne Skupštine Admir Hadžipašić (A SDA) na sve strane podnosi tužbe i krivične prijave uzvikujući da je izvršen državni udar, izgleda  vrlo jadno od kada mu je nestao sa lica karakteristični ironični podsmjeh koji ga je krasio dok je autokratski „presuđivao“ po svoji vlastitim demokratskim parametrima sa stolice predsjednika Skupštine, ne shvatajući da smo svi mi kao neutralni posmatrači shvatili da se od udara jedino dogodio udar na narcisoidni ego njega i premijera Lipovače.

Bit će baš zanimljivo vidjeti i slušati kako će se na narednoj sjednici kantonalne Skupštine ponašati neprikosnoveni krajiški lider SDP-a i kantonalni premijer Hamdija Lipovača kad se nova parlamentarna većina bude izjašnjavala o povjerenju „njegovoj“ Vladi.  Sudeći po prvim reakcijama iskazanim kroz organizaciju svečane akademije u povodu dana državnosti, kad je odbio potpisani protokol od novog predsjedavajućeg kantonalne Skupštine Farke Hodžića i kad je objavio svoj protokol, možemo očekivati pravu političku dramu tipičnu za javne osobe koje uvijek tvrde da im je samo stalo do interesa građana a ne do njihovih pozicija, dok ustvari nikad na miran i dostojanstven način ne predaju vlast niti priznaju poraz.

SDP  i  A SDA kao neku nacionalnu izdaju žele predstaviti ulazak DNZ-ovih poslanika u koaliciono partnerstvo u novoj većini.

Prvo ne žele priznati da više nije rat, da osnivač DNZ-a više nema nikakvu bitnu ulogu u DNZ-u a u većoj  frakciji ove partije više čak nema prava pristupa. Na kraju krajeva posmatrajući i analizirajući dosadašnji rad i djelovanje DNZ-a mnogo su prihvatljiviji i pozitivniji od Dodikovog SNSD-a s kojim SDP na državnom nivou snažno koalira dok Dodik i svi predstavnici njegove partije sve glasnije i bezobraznije negiraju BiH i prizivaju njen raspad. Mi još nismo čuli da je DNZ u poslijeratnom periodu na bilo koji način zanijekao opstojanost BiH ili da je pokušao blokirati neki progres na našem kantonu. Ako gledamo pak na ratni period, ništa manje zlo po Bošnjake od DNZ-a nisu napravili HDZ i SDS pa je danas svima prihvatljivo da su dio svih nivoa vlasti bez obzira dakle na ratnu ideologiju prevashodno utemeljenu na negiranju BiH i uništenja Bošnjaka. Nije valjda da ćemo svakome „progledati kroz prste“ osim jednom dijelu Bošnjaka koji su se ogriješili o BiH i Bošnjake.

Meni se čini da koalicija sa DNZ-om i preuzimanje vlasti nepunu godinu prije izbora u vrlo teškoj općoj situaciji u kantonu više govori o političkoj hrabrosti SDA ali i patriotske odgovornosti da ovakvim nepopularnim potezima pokušaju „spasiti što se spasiti može“ u haosu koji su proizveli u ove godinu dvije SDP sa partnerima u našem kantonu koji nikad nije bio u težoj poziciji od svog osnivanja.

Također je indikativna „iskrenost“ kritičara nove parlamentarne većine da ne pominju činjenicu da je po prvi put na mjestu predsjedavajućeg kantonalne Skupštine od strane jedne parlamentarne većine imenovan ugledni komandant brigade Armije BiH u ovom slučaju Farko Hodžić-Hodža o čijem kredibilitetu u patriotskim krugovima i njegovim ratnim zaslugama ne treba ni govoriti jer su opće poznate i višestruko potvrđene.

Politički neopterećenim  i poštenim građanima, pritisnutim teškom materijalnom i svakom drugom općom lošom situacijom na našem kantonu ostaje da poželi iskren uspjeh novoj parlamentarnoj većini, ko god da je bude sačinjavao, u namjeri da pokušaju zaustaviti sunovrat kantonalnih institucija i koliko toliko stvari okrenu u pozitivnom smjeru. Ne treba sumnjati da će građani na narednim izborima znati nagraditi ili kazniti sve one koji su u proteklom mandatu obnašali vlast na našem kantonu.

Neka se Gospodar svemira smiluje onim našim izabranim predstavnicima koji iskrenu namjeru imaju da svom narodu život olakšaju i dostojanstvo svome poniženom građanstvu osiguraju, Amin.

KOMENTARI