instant fap

Do sada vakcinisano 350 građana

U domu zdravlja Sanski Most u toku je vakcinacija protiv sezonske gripe. Kako nas je informisala dr. Nada Elijaš,  načelnica epidemiološke službe u ovoj zdravstvenoj ustanovi, odziv građana je zadovoljavajući čime se potvrdilo da su mnogi shvatili da je vakcinacija  svakako najbolja zaštita od sezonskog gripa i da je veoma važno vakcinu primiti prije početka sezone gripa.


“Uglavnom među prvima vakcinišu se penzioneri i hronični bolesnici koji to redovno obavljaju svake godine, što je dobro jer se time redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolijevanja kod osoba koje su u riziku. Vrijeme neophodno za sticanje imuniteta je od sedam do deset dana nakon primanja vakcine, dok je trajanje postvakcinalnog imuniteta oko šest mjeseci“, istakla je dr. Elijaš. Ona je naglasila, da je Zavod za javno zdravstvo USK nabavio četiri hiljade vakcina protiv gripa, koje su potom distribuirane zdravstvenim ustanovama u svih osam općina ovog kantona, a općini Sanski Most  je pripalo 550 besplatnih vakcina. I ove godine vakcine protiv sezonske gripe su nabavljene prvenstveno za potrebe rizičnih grupa stanovništva. To su hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, kao i pojedini zdravstveni radnici koji primaju i pružaju usluge pacijentima oboljelim od gripe.
„Vakcinu protiv gripe do sada primilo 350 građana, te da je ostalo još 200 doza vakcina. Osim u Domu zdravlja svi zainteresirani građani vakcinu  mogu primiti i u područnim ambulantama u Trnovi, Kamengradu, Fajtovcima Vrhpolju, Lušci Palanci i Starom Majdanu. Preventivna vakcinacija je najbolji način zaštite od virusa gripe, a građani i u apotekama mogu kupiti komercijalne vakcine protiv sezonske gripe“, ističe dr. Elijaš.
Inače, epidemiološka situacija kada je u pitanju pojava sezonske gripe u Bosni i Hercegovini je još uvijek stabilna. Za sada nije zabilježen veći broj pacijenata oboljelih od ove bolesti, ali stručnjaci smatraju da bi se taj broj uskoro mogao povećati. S toga,  ljekari savjetuju građane da se pridržavaju određenih mjera prevencije kako bi se zaštitili od različitih vrsta bakterija. Jedan od načina zaštite zdravlja u vrijeme sezonske gripe je jačanje imunološkog sistema vitaminima, što znači da ishrana treba biti veoma bogata namirnicama kao što su voće i povrće.

Zatim što više kretanja, boraviti više na čistom vazduhu. Oblačiti se adekvatno prikladno temperaturama koje su vani i zbjegavati osobe koje već pokazuju određene simptome gripe. Ukoliko se uoče simptomi gripe, ljekari preporučuju mirovanje, jer samim time sprječavamo širenje virusa na druge zdrave osobe i svakako, javiti se svom liječniku.

KOMENTARI