Dobar urod jagoda na plantaži Asima Kumalića

HomeLokalne temeSanski Most

Dobar urod jagoda na plantaži Asima Kumalića

Domaće / Plantaža jagoda u Sanskom Mostu

Povoljne vremenske prilike uticale su na veoma dobar urod jagoda ove godine pa na plantaži Asima Kumalića u selu Kijevo. Sočne i ukusne jagode naći će se na trpezama Sanjana, ali problem koji postaje sve izraženiji, kako ističe ovaj proizvođač, jeste nedostatak radne snage.

U najbolja vremena Kumalić je jagode uzgajao na površini od 15 dunuma, a ove godine površine pod ovim ukusnim voćem smanjio je na svega tri hiljade kvadratnih metara. Ističe kako je to učinio zbog problema plasmana proizvoda, obzirom na sve manji broj stanovnika na području sanske općine, ali i činjenice da je sve teže naći sezonske radnike. Zbog pandemije koronavirusa i potrebe očuvanja zdravlja, Kumalić je bio prisiljen da ukine jednu lijepu tradiciju koje je proteklih godina zaživjela na njegovoj plantaži, a to je da kupci sami sebu beru jagode.

Kaže kako problema s plasmanom jagoda nema i da svake godine sve količine uspije da proda na kućnom pragu. Ovaj vrijedni poduzetnik kaže kako se od poljoprivrede može dobro živjeti, a posebno kada se radi o proizvodnji jagode koja je uvijek tražena na tržištu. Međutim, zbog najvećeg problema s radnom snagom, kaže kako će već naredne godine prestati s ovom vrstom proizvodnje i umjesto jagoda zasaditi lješnjak. Inače, Kumalić je i vlasnik najveće plantaže lješnjaka u USK i njime je zasadio 40 dunuma zemljišta.

Također, dodatnih 40 dunuma zasadio je orahom, a posjeduje i pet dunuma zasada aronije. Svi koji žele da ove godine probaju ukusne sanske jagode mogu ih pronaći u Kijevu, a za njihovu prodaju zadužena je Kumalićeva unuka Najla Muratović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0