instant fap

Dodaci folne kiseline smanjuju rizik od oštećenja neuralne cijevi kod beba

Dodaci folne kiseline smanjuju rizik od oštećenja neuralne cijevi kod beba

U izvještaju kojim se potvrđuju prethodni nalazi ljekara širom svijeta, Radna grupa za preventivne usluge SAD-a je saopćila da dodaci folne kiseline smanjuju rizik od defekata neuralne cijevi kod beba, prenosi Web MD.Kao što je savjetovano još 2009. godine, nezavisni panel stručnjaka je rekao da žene koje su trudne ili rade na trudnoći trebaju uzimati dnevnu dozu od 400 do 800 mikrograma folne kiseline kako bi se spriječili potencijalno fatalni defekti neuralne cijevi.

Defekti neuralne cijevi nastaju kada se mozak ili kičmena moždina ne razvijaju pravilno, što dovodi do ozbiljnih smetnji ili čak smrti. Ovi defekti se razvijaju u vrlo ranoj fazi trudnoće, a ponekad se dešavaju tako rano da žena još nije ni saznala da je trudna.

Dodaci folne kiseline su najkorisniji ako ih žene uzimaju mjesec dana prije trudnoće i ako nastave s uzimanjem tokom prva tri mjeseca trudnoće, zaključili su stručnjaci.

Folna kiselina je prirodni vitamin B koji se nalazi u voću i povrću, u prvom redu zelenom povrću, brokuli i soku od narandže. Također, mnoge kupovne namirnice u sebi sadrže određenu dozu ove korisne kiseline.

Ipak, prema istraživanju Journal of American Medical Association žene širom svijeta i dalje uzimaju manje folne kiseline od preporučene doze.

“Ovi dodaci se mogu uzimati kao dnevni multivitamin, prenatalni vitamin ili pojedinačna tableta koja ima preporučenu količinu folne kiseline”, rekao je dr. Alex Kemper.

KOMENTARI