Dodatnih 200.000 maraka za proljetnu sjetvu

HomeUncategorized

Dodatnih 200.000 maraka za proljetnu sjetvu

Općina podstiče zapošljavanje i nove biznis ideje

Općina Sanski Most planira pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji su obavili ili planiraju da obave proljetnu sjetvu, te je za pomenute potrebe u budžetu obezbijedila dodatnih 200. 000 konvertibilnih maraka.

Ovo će biti druga tranša finansijskih sredstava koje općina Sanski Most ove godine planira usmjeriti za podsticaj poljoprivredne proizvodnje na području općine. Podsjećamo, općina je već na početku izbijanja pandemije koronavirusa izdvojila 100.000 maraka, s ciljem da što veći broj građana koji su bili zainteresovani, obavi proljetnu sjetvu na svojim parcelama.

Nova sredstva u iznosu od 200. 000 KM, za razliku od prve tranše, namijenjena su samo za registrovane poljoprivredne proizvođače. Podsticaji će se vršiti na način da će se svim poljoprivrednim proizvođačima nadoknaditi troškovi nabavke sjemena, zaštitnih sredstava i mineralnih gnojiva, uz dokaz račun za kupljenu robu. Iznos i količina podsticajnih sredstava zavisit će i od broja prijavljenih proizvođača koji su obavili ili planiraju da obave proljetnu sjetvu, uz ograničenje najviše do 1.000 KM po korisniku.

Svi uslovi i način prijave, te korištenja pomenutih podsticajnih sredstava, biće definirani javnim pozivom koji će biti objavljen u narednim danima. Novčana podrška za ovu namijenu obezbijeđena je od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 100. 000 KM, Kantonalnog ministarstva poljoprivrede 80. 000 KM i općine Sanski Most 20. 000 maraka.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0