instant fap

Dodik: BiH je nesretna zemlja koja treba da se raziđe na tri države

Dodik: BiH je nesretna zemlja koja treba da se raziđe na tri države

Dodik je za RTS kazao kako su se protesti prethodnih dana događali u Federaciji BiH, a da je u Republici Srpskoj bilo minimalnih okupljanja koja su organizirala bošnjačka udruženja ili nevladine organizacije.

RS ima ekonomskih problema, ali…

“Protesti su u početku imali socijalni razlog, ali ubrzo su se pretvorili u vidno politički razlog… Navodni demonstranti su kroz traženja u različitim zahtjevima isključivo tražili politička rešenja, kao što su jedan predsjednik u BiH, ukidanje županija i entiteta i to je stara patetika koju možemo da čujemo kod Bošnjaka”, istaknuo je Dodik.

Dodao je kako nitko ne spori da u RS-u ima ekonomskih problema, ali i ponovio da se socijalni protesti u njoj nisu održavali.

“Imamo potpuno posvećeno i osvećeno političko rukovodstvo koje ne dozvoljava nikakve pritiske i ustupke bez obzira na to s koje strane dolaze. Ono što se danas događa u BiH je apsolutno politički motivirano s ciljem da, u najmanju ruku, dođe do prijenosa tih nemira kod Srba i Hrvata, da se pokaže da političke elite ne valjaju ništa, a onda bi se išlo na moduliranje novog političkog sustava”, tvrdi Dodik.

On navodi kako stranci “pokušavaju da pokažu da se cijela Bosna digla i da nema razlika između Srba, Hrvata i Bošnjaka”.

Dodik je ocijenio i kako je BiH “neodrživa zabluda međunarodne zajednice” i da su za BiH kakva danas postoji “najmanje Bošnjaci, pa je zato i ruše”.

“Ovo je bilo upereno protiv rušenja institucija sistema. Izgorjela je zgrada Predsjedništva i drugi objekti koji nemaju veze sa županijskim vlastima koje su provodile privatizaciju u Federaciji”, smatra Dodik.

On je naveo i kako su stranci nametnuli određene zakone, a da nijedan od njih “nije ništa dobro donio”, kao i da stranci žele predsjednika republike “koji bi se smijao i potpisivao prenose nadležnosti na razina BiH zbog daleke sretne budućnosti u EU”.

“Promašeni projekat”

“Naša putanja ka EU treba da bude, ali ne po svaku cijenu i ako je put kao EU smanjenje ovlasti za Republiku Srpsku onda vam hvala za EU, ostat ćemo ovdje, braniti svoju autonomiji i graditi institucije”, rekao je Dodik, dodavši kako Republika Srpska nema razloga za brigu da može da bude ugrožena, prenosi Tanjug.

On je ocijenio i kako je BiH “nesretna zemlja” koja treba da se raziđe na tri države koje bi mogle da žive u miru i da svako odgovora za svoj prostor, kao i da ne želi da sudjeluje “u promašenom projektu koji se zove BiH”.

Član Predsjedništva SNS Marko Đurić rekao je da će Srbija uvijek stajati uz Republiku Srpsku i da Srbija potpuno razume ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi srpski narod preko Drine.

“Srbija je danas u mnogo boljoj međunarodnoj poziciji nego prije godinu i po dana i nastavit će da sav svoj kredibilitet i utjecaj, stečen teškim i marljivim radom, upotrebljava da interesi našeg naroda u Republici Srpskoj budu zaštićeni”, podvukao je Đurić.

Potpredsjednik LDP Bojan Đurić rekao je kako je za regija dosta ozbiljan problem ako se ne shvati da su suštinski razlozi nezadovoljstva naroda mnogo dublji.

On je podsetio kako u Srbiji već dva, tri dana protestuju na putu radnici “Jumka”, i dodao kako vjeruje da ljudi koji protestuju u Tuzli ili bilo gdje u BiH, imaju istu vrstu problema.

“Srbija mora da se ponaša ozbiljno, ima obveze prema BiH i Republici Srpskoj i najvažnije da taj proces ne bude sveden samo na to pitanje”, rekao je Đurić.

KOMENTARI