Dodik najavio: Republika Srpska će osnovati vlastitu izbornu komisiju i odlučiti želi li u EU

HomeVijestiBiH

Dodik najavio: Republika Srpska će osnovati vlastitu izbornu komisiju i odlučiti želi li u EU

Je li Dodik pokrao izbore za predsjednika Republike Srpske?

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, održao je danas u administrativnom sjedištu Vlade Republike Srpske press konferenciju na temu izbornih rezultata te je najavio osnivanje “republičke izborne komisije” u tom bh. entitetu.

Dodik je pristutnima govorio o aktuelnoj situaciji u BiH, proteklim izborima te budžetu Republike Srpske.

“Prva se odnosi na situaciju u RS-u prije svega ekonomskom koja je uzrokovana činjenicama da je došlo do nametanja jedne atmosfere zbog koje smo odlučili da 26. održimo sjednicu NSRS-a kako bi povećanje plata i svega ostalog, ali i 1. novembra i na toj sjedini ćemo usvojiti novi budžet za sljedeću godinu čime ćemo RS omogućiti da nastavi svoj razvojni put. Penzije će se kretati od 10 do15 posto povećanja, tako će biti i za boračke kategorije, invalidnine i on što smo započeli sa po 750 KM za porodice sa četvero i više djece te povećanje plata od 1. januara od pet posto da bi u martu da bismo mogli da vidimo na koji način bi ekonomska kretanja vezana za inflaciju mogla da utiču na tu platu”, kazao je.

Najavio je i da će doći do povećanja izdvajanja za projekte kulture, posebno za snimanje filmova.

“RS redovno iz budžeta isplaćuje sve svoje obaveze. Prvog novembra održavamo sjednicu, da bi usvojili budžet i spriječili špekulacije u pogledu mogućnosti da se spriječi formiranje vlasti u RS-u koja može da donese budžet i prebaci RS na režim privremenog finansiranja. Zato smo jučer odlučili da idemo na ovaj način, potpuno zakonito i legalno. Kroz povećanja o kojima sam govorio, od 1. januara taj budžet će biti donešen. Imat ćemo priliku da nekada kasnije kroz rebalanse izvršimo poravnanja kako bi on bio u funkcjii razvoja. Vlada RS-a je danas uputila zahtjev da se održi sjednica NSRS-a za rebalans. Odgovorna politika podrazumijeva da spasimo status i očekivanja važnih struktura poput boraca, invalida i radnika u institucijama. Budžet će poboljšati stanje i stimulisati poslodavce u realnom sektoru putem popusta i davanja da povećaju plate radnicima. Plate smo budžetskim korisnicima povećali 10 posto i isplatili 100 KM linearno”, kazao je Dodik.

Očekuje da budžet entiteta bude usvojen 1. novembra.

“Vladajuća struktura u skupštini, većina, će usvojiti budžet bez obzira na opstrukcije opozcije. Oni žele da se RS-u desi nepovoljna situacija, oni žele da usmjere svoje aktivnosti ka institucijama za nečiju navodnu krivicu. Pitanje energije trese Evropu. Moramo biti odgovorni. Ovih dana ističe zabrana izvoza peleta, ali nismo vidjeli da je on ponuđen domaćem tržištu. Očekujemo da Vijeće ministara donese odluku da 50 posto peleta izvozi, a pet posto ne, te da tih pet neće moći da pređe 550 KM jer sve dobivaju od RS-a. Razumljivo je što oni pokušavaju da sve količine izvezu, ali to nije odgovorno. Oni su iz Javnog preduzeća “Šume Srpske” dobivali stimulativne cijene za repromaterijal i to nije fer”, kazao je Dodik.

Najavio je da ako to ne uradi Vijeće ministara u smislu nametanja kvota izvoza, onda će to uraditi Vlada RS-a.

“Hoćemo da budemo odgovorni i želim samo da, pošto smo dijelili sve i dobro i loše, da kažem, da mi ostajemo pri politici da se cijena električne energije zadrži, ali primjećujemo da se mnogi prebacuju grijanjem na električnu energiju. Dvije su stvari problematične, mreža koja to neće moći izdržati, a smanjit će se i prostor za izvoz zbog koje smo mi mogli da zadržimo niske cijene struje. Moja preporuka je da se ne oslanjate samo na jedan izvoz za grijanje i da ovo što činimo, ide u smislu odgovornosti prema stanovništvu”, kazao je Dodik.

Komentirao je Dodik i najave evropskih političara da se BiH dodjeli status države kandidata.

“To bi mogla da bude dobra vijest, ali nije zato što pokušavaju da zadrže lažnog visokog predstavnika i sudije Ustavnog suda BiH strance. Zato ne možemo da na to mislimo kao pošteno i fer, to je jedna igra briselske administracije. Nismo zainteresirani. Želimo da to riješimo, Evropa nam je govorila da provodimo reforme godinama i da to onda znači automatski nestanak OHR-a i stranih sudija. Mi smo protiv toga. Taj kandidatski status nije fer, još ako ostane ovaj lažni visoki predstavnik. Ako je to namjera, onda mi to ne možemo da prihvatimo sa oduševljenjem. Ne možemo to ni spriječiti, ali ćemo svoje politike odmjeriti prema tome. Ne želimo nastaviti sa igrarijama, želimo da vratimo svoje nadležnosti. Mi ćemo to uraditi i to ćemo završavati sa Agencijom za lijekove. Napravit ćemo izbore za Republiku Srpsku, da to bude u nadležnosti enitetske izborne komisije, a ne ova uzurpatoska Centralna izborna komisija koja želi da poništi volju naroda RS-a. Moja pobjeda je neupitna, bez obzira što opozicija od toga pokušava da napravi čudo. Ja ću samo reći da smo na nivou parlamenta RS-a, SNSD dobio 221.000 glasova, a ukupno sve opozicione partije, su dobili 192.000”, kazao je Dodik.

Smatra da su optužbe za krađu izbora samo špekulacije, ali da će opozicija ostati pri toj tvrdnji.

“Iz ranijih perioda, to su komični rezultati. CIK namjerno bježi od toga da proglasi preliminarne rezultate. Kad je bilo jasno da je pobijedio Milorad Dodik, onda su prekinuli saopštavanje i naredili ponovno brojanje. Sutra, ne bude li preliminarnih rezultata, mi ćemo ići sa krivičnim prijavama. Oni su jedna odmetnuta grupa”, kazao je.

Pozivao je narod da u što većem broju dođu u Banja Luku u utorak kako bi se pokazala sposobnost građana za “slobodan izbor”.

“Ako nam uskrate prave na slobodne izbore, onda RS nema pravo na slobodu izbora i to izvlači da nema ni pravo na postojanje. Muslimanski faktor u Sarajevu je našao svoje koalicione partnere u opoziciji u RS-u. A oni pokušavaju da na beznačajnim razlikama naprave spektakl”, poruka je Dodika.

Istakao je da je SNSD ostao suzdržan i ozbiljan te da su u javnost davali samo provjerene podatke u vezi Općih izbora 2022.

“Oni su doprinijeli SDS i PDP da se izborni proces prenosi u Sarajevu i da je izvan kontrole RS-a. To je jedan udar našim institucijama. To govori da ste spremni da predate RS-u. Mi znamo da branimo našu slobodu i našu pobjedu. Očekujem da će u Banja Luku doći 25.000 ljudi, i pokazat ćemo šta je moć okupljanja, a ne parada”, rekao je Dodik.

Istakao je zahvalnost intelektualcima koji su potpisali peticiju podrške njegovom izboru.

“Borio sam se za RS, a sve je pokušano biti dovesti u pitanje. RS je jedna od najstabilnijih država u regionu. Neću da učestvujem u podjelama u RS-u. Ima ljudi u SNS-u i PDP-u koji se ne slažu sa njihovim zvaničnim politikama. Bez obzira na CIK, mi ćemo sačekati sutra, ukoliko ne bude preliminarnih rezultata, ..U Bugarskoj je već formirana vlada, a imali su izbore na siti dan kada i mi. Bježimo od zamke koju nameće opozicija i muslimansko sarajevo, a što je neusvajanje budžeta”, poručio je Dodik.

Ako uporedite, najmanje nevažećih glsačkih listića bilo je u Republici Srpskoj. Da je neko htio da krade, mogao je popuniti te nepopunjene glasačke listiće.

“Vjerujem u narodnu volju i RS. Nemam pravo da se povučem jer neko cmizdi i plače. Najbolji način da shvatite šta ste su izbori. Nije čovjek ono što misli o sebi, već ono što drugi misle o njemu”, poručio je.

Naglasio je da se BiH ovih dana pokušava “nametnuti priča o nekih devet tačaka u vezi sa ohrabrivanjem procesa eurointegracija”.

“Od početka govorimo da su tri potpuno nepotrebne i da su štetne za RS i idu da unište RS što je krajnji cilj evropskih integracija i mi treba da se borimo protiv njih”, mišljenja je Dodik.

Ponovno je naglasio da BiH nema visokog predstavnika te da njegove odluke neće biti objavljene niti će ih Republika Srpska primijeniti.

“Volja naroda je bila 9. januara, da Republika Srpska bude samostalna država i nije prihvatila da da bilo šta od svog suvereniteta potpisivanjem Dejtonskog sporazuma i sve što je na nivou BiH nam je grubo oteto. Ja samo pozivam narod na strpljenje, mi nećemo napraviti nikakvu glupost, ali ćemo raditi protiv toga. U mojoj percepciji RS će se u budućnosti što više približivati svome statusu samostalnosti”, poručio je.

Dodik je najavio i da će svim punoljetnim osobama u RS-u poslati upite na kućne adrese o sankcijama Rusiji i pristupu Evropskoj uniji tražeći njihovo mišljenje, ali da to neće biti klasičan referendum.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0