Dodik ne odustaje: Nastavljamo slijediti zaključke Narodne skupštine RS-a

HomeVijestiBiH

Dodik ne odustaje: Nastavljamo slijediti zaključke Narodne skupštine RS-a

Za Dodika automobil od 316.000 KM: Mora imati masažu sjedišta, frižider i TV

Nakon sastanka Samanthe Power sa članovima Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da entitet Republika Srpska nastavlja slijediti zaključke Narodne skupštine RS-a, da će se o učestvovanju u institucijama razgovarati s opozicijom.

Na početku je Dodik kazao da je zahvalan USAID-u za pomoć koja je do sada pružena i da mu je drago da može primijetiti da nije pravljena razlika u planovima između RS-a i Federacije BiH te je dodao da ostaje posvećen saradnji s USAID-om.

Dodao je da sam sastanak nije ništa posebno proizveo, a da su tokom njega debatu vodili Šefik Džaferović i on, dok se Željko Komšić nije uključivao. Rekao je da ga je na sastanku Power pitala zašto misli da Sjedinjene Američke Države jednostrano pristupaju.

“Njihovi službenici imaju agendu da jednostrano pristupaju ovdje”, smatra Dodik.

“Moje primjedbe su se odnosile na činjenicu da visoki predstavnik nije imao prava da donosi zakone i da je greška američkih zvaničnika ovdje da podržavaju nezakonito djelovanje”, smatra Dodik.

U nastavku je govorio i o sankcijama koje su mu nametnule Sjedinjene Američke Države.

“Ovdje je osnovno pitanje, to nije rečeno na sastanku, ona je definitivno govorila o tome kako sankcije prema drugim osobama i prema meni imaju odgođeno djelovanje navodno dok se promijene stavovi i ponašanje, znači kad ih poslušam, prestaću bit koruptivan, to je neozbiljno”, rekao je Dodik.

“Želim da kažem da su do mene došle informacije da službenici Američke ambasade rovare po tužilaštvu i traže podizanje optužnice”, tvrdi on.

U nastavku je pozdravio izjavu predstavnika EUFOR-a da nema potrebe da se raspoređuju trupe NATO-a u Brčko, jer je sigurnosna situacija dobra.

“Republka Srpska nema nijedan plan da izvrši secesiju, ali mi smo za poštovanje Ustava. Mi ne možemo prihvatiti prethodne reforme kao trajne, jer su one rađene pod stalnim pritiskom u jednoj neregularnoj nedemokratskoj atmosferi. Želimo opet o tome razgovarat. Ne preostaje nam ništa drugo nego da nastavimo slijediti zaključke NSRS-a i dalje”, rekao je Dodik.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0