Dodik: Presuda Karadžiću nije pravda, nego osveta

HomeVijestiBiH

Dodik: Presuda Karadžiću nije pravda, nego osveta

Kako se Dodik otvoreno ruga Šestorci jer zna da ne smiju insistirati na njegovom kažnjavanju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u četvrtak je stao u obranu haaškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića ustvrdivši kako on nikada nije naredio počinjenje bilo kakvih zločina te kako se samo borio za slobodu Srba u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za 24. marta zakazao je izricanje presude Karadžiću koji je optužen za najteže ratne zločine u BiH uključujući i genocid, prenosi Hina.

Dodik je izjavi objavljenoj u središnjem dnevniku Televizije RS (RTRS) ocijenio kako je suđenje Karadžiću zapravo “osveta a ne pravda” uz konstataciju kako su “ukoliko postoji neka krivnja” za sve što se zbivalo u BiH morali biti optuženi i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te pokojni predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

“Neko je zaključio da su Srbi ti koji trebaju odgovarati za sve što se događalo. Nije bilo odgovornosti drugih, ni Franje Tuđmana ni Alije Izetbegovića ni predstavnika političke elite Hrvata u BiH poput Stjepana Kljujića i ostalih. I zato to nema element pravde nego osvete”, rekao je Dodik.

“Karadžić se u tome našao samo zato što je bio predsjednik. Nemoguće je dokazati konkretnu krivnju čovjeku koji politički predstavlja jedan narod. Oni su našli tu priču o kolektivnoj odgovornosti koju pripisuju mnogim Srbima i taj koncept se održava”, istakao je Dodik.

Kazao je kako osobno nikada nije čuo da bi Karadžić naredio počinjenje zločina.

“Nikada nisam čuo Radovana Karadžića da je pokazivao bilo kakvu zločinačku namjeru. Njegovo vođenje RS bilo je usmjereno ka tome da se očuva srpski narod na ovim prostorima i to je uspjelo”, izjavio je Dodik dodajuć kako na početku rataKaradžić nije imao stvarni nadzor nad brojnim područjima u BiH u kojima su počinjeni zločini.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0