instant fap

Dodik protiv Dodika: “Remetilački faktor” se naprasno počeo “jednako odnositi prema cijeloj BiH”

Dodik protiv Dodika: “Remetilački faktor” se naprasno počeo “jednako odnositi prema cijeloj BiH”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravio je u zvaničnoj posjeti Turskoj odakle će, sudeći prema njegovim izjavama, ponijeti neponovljive utiske. Nije Dodik, međutim, uvijek bio dražesno blagonaklon prema turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu, pa je Turska kao “značajan remetilački faktor u BiH” naprasno počela da se “prema cijeloj BiH odnosi na jednak način”.Dodik je prije odlaska u Ankaru duboko “zakopao ratne sjekire” da bi čista obraza stao pred počasnu gardu pred Predsjedničkom palatom u Ankari, na ceremoniji svečanog dočeka, i obratio se na turskom jeziku: “Merhaba, asker”. Ojačani su, zahvaljujući Dodiku, odnosi BiH i Turske, i ništa ih više ne može poremetiti, pa čak ni iskopavanje starih izjava s kojim se pozabavio portal Klix.ba.

Remetilački Turci kao Dodikova spoznaja

Dodik je u julu 2014. godine, u svojstvu predsjednika Republike Srpske, izjavio da je Turska značajan remetilački faktor u Bosni i Hercegovini. 

“Turska je značajan remetilački faktor upravo zato što se selektivno ponaša i što koristi svoj ogroman ekonomski i politički potencijal da bi bila isključivo na jednoj strani”, kazao je tada Dodik.

Nakon što je Erdoğan u julu 2014. godine izjavio da podržava Bošnjake u Bosni i Hercegovini, Dodik je kazao da se protiv Erdoganovih i sličnih poruka ne smije boriti samo kad su izrečene, te da će Republika Srpska razraditi svoju strategiju.

“Ko ne poznaje dobro Turke koji su vladali ovim prostorima, ne može shvatiti Erdoganove izjave”, upozorio je Dodik.

Pismo Vučiću zbog izjave Erdogana

Milorad Dodik je u julu 2014. godine uputio pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je zatražio sastanak zbog izjave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, za koju se naknadno utvrdila da nije tačna. 

“Uvjereni smo da ste upoznati sa najnovijim, neskrivenim i brutalnim napadima najviših funkcionera Turske na mir i stabilnost BiH, u kojoj je RS jedan od dva državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna naroda. Posljednje prijetnje koje je iz Turske uputio premijer Erdogan svima u BiH koji nisu Bošnjaci samo su jedan u nizu incidenata koje Turska godinama proizvodi u BiH”, naveo je Dodik u pismu, prenijela je agencija Tanjug.

Sadržaj izjave demantirala je Ambasada Turske u BiH i poručeno da se radi o običnoj izmišljotini. 

Dodik je, međutim, i dalje bio uvjeren da je Erdogan izjavio ono zbog čega se Dodik požalio Vučiću. Potvrdio je to i na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

U augustu 2014. godine je Dodik u svojstvu predsjednika RS-a izjavio da je bio upravu kada je upozoravao na opasnost od turskog miješanja u unutrašnje stvari BiH, uz izrazitu potporu Bošnjacima.

“Erdogan primarno želi jaku i dominantnu poziciju muslimana ovdje i želi BiH samo za njih”, ocijenio je Dodik, zaključivši kako je na djelu “ponovno prizivanje turskog uplitanja i vladavine što je za Srbe neprihvatljivo.

Poltronska nastojanja i muslimanske vođe

U augustu 2014. godine, nakon Izetbegovićeve čestitke Erdoganu za pobjedu na predsjedničkim izborima, Milorad Dodik je zaključio da je bio upravu ranije upozoravajući na opasnost od turskog miješanja u unutarnje stvari BiH uz izrazitu potporu Bošnjacima.

“Za nas koji to redovno pratimo ne bi trebalo predstavljati iznenađenje njegovo (Izetbegovićevo) poltronsko nastojanje da ovdje prizove nekog snažnog muslimanskog vođu iz svijeta koji bi nesumnjivo uvijek bio na strani muslimana u BiH”, kazao je Dodik.

Arlaukanje prije arlaukanja

Dodik je u junu 2016. godine ponovio da je turska politika na Balkanu “neoosmanistička”, izrazivši negodovanje zbog priglupe izjave bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua u Banjoj Luci da je “BiH bila, jeste i bit će turska”.

Kazao je da je slične izjave davao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Sarajevu, Sandžaku i na Kosovu.

“Eto, Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana bio Erdoganov gost na otvaranju mosta koji jeste zaista impozantan”, podsjetio je Dodik.

Jedna u nizu epizoda

Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika entiteta RS, razbjesnilo je što turska državna televizija (TRT) producira dramsku seriju o liku i djelu Alije Izetbegovića, pa je u junu 2017. godine poručio da će posegnuti za protumjerom i naložiti entitetskoj radio-televiziji (RTRS) da razmotri mogućnost snimanja filma koji bi se u ovom slučaju bavio odbranom lika i djela Radovana Karadžića.

“Ako može Alija Izetbegović imati taj film uz asistenciju sina Bakira onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi”, kazao je Dodik.

Odijelo iz kolecije: autokrata

Predsjednik RS-a je u maju 2017. godine, na opasku novinara da mu je odijelo u Erdoganovom stilu, odgovorio: “Ovo? Ako je ovo, sada idem baciti ovo sa sebe.”

KOMENTARI