instant fap

Dodik za utorak najavio nastavak razgovora s Lagumdžijom

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je za utorak nove razgovore s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijem, kao i mogućnost da se dođe do određenih približavanja stavova o nekim važnim pitanjima.

Dodik je naveo da je zahtjev za smjenu Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova BiH povučen kao tačka dnevnog reda sjednice parlamenta BiH, jer nisu bili sigurni da će za to biti potrebna većina.

– Željeći da izgradimo jednu novu situaciju, razgovarali smo s Lagumdžijom i razgovori pokazuju određeno približavanje po važnim pitanjima, za koja mislimo da su važna i za RS i koja bi mogla da deblokiraju neka dugogošnja pitanja, koja su potpuno iracionalno postavljena u BiH, ustvrdio je Dodik najavljujući nastavak tih razgovora u utorak.

Ukoliko dođe do određenih rezultata i do ispravljanja određenih grešaka, kaže, može se govoriti da ta saradnja s Lagumdžijom bude i održiva.

Kao grešku navodi to što je Lagumdžija prekršio Ustav BiH, jer je bez saglasnosti Predsjedništva BiH dao smjernice za ponašanje predstavnika BiH u UN-u te time prekršio i međustranački dogovor.

– Naš prigovor na to ostaje još uvijek. Moramo biti sigurni da će to biti otklonjeno i tražimo mehanizme te vrste, rekao je Dodik za Radio RS.

Najavljenu posjetu visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnost Catherine Ashton i američke državne sekretarke Hilari Klinton Dodik vidi kao priliku da se iskažu novi zahtjevi za ubrzavanje procesa evropskih integracija, kao i još nekih pitanja te dodatnu saradnju u okviru BiH.

Bit će to prilika i da potvrdi privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu, što kaže, nije sporno, ali je problem u praktičnom djelovanju u BiH.

On ponovo krivi visoke predstavnike, posebno, Paddija Ashdowna, za, kako kaže, političko nasilje i prekrajanje Ustava BiH i niz nezakonitih odluka.

– To je dovelo do sadašnje blokade, ustvrdio je Dodik i dodao da je bilo bolje da su domaći političari tražili rješenje i postizali dogovor, bez obzira koliko teško se do njega dolazi.

Vjeruje i da će međunarodna zajednica jednog dana „spoznati činjenicu da se neke stvari moraju vratiti u okvire Dejtonskog sporazuma”.

KOMENTARI