Dojučerašnji ljuti protivnici postali vlast

HomeVijestiBiH

Dojučerašnji ljuti protivnici postali vlast

Tučnjava političara u sarajevskom hotelu: Zastupnik NiP-a udarao savjetnika premijera USK

Dogovor o formiranju vlasti na nivou Unsko-sanskog kantona definitivno je postignut danas, a u narednom periodu vladajuću koaliciju činiće Narodni evropski savez (NES), Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Ovu informaciju nam je potvrdio Jasmin Musić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini USK, te je istakao kako će nova vladajuća koalicija biti ozvaničena na sjednici kantonalne Skupštine koja je najavljena za narednu srijedu.

“Mogu reći da smo postigli politički dogovor kojim smo i raspodijelili mjesta unutar Vlade USK, pa će tako po tri mjesta pripasti NES-u i SDA, dva resora dobiće Demokratska fronta i jedan će pripasti Stranci za BiH. Također, dogovorom je definisano da mjesto predsjedavajućeg Skupštine USK pripadne SDA, dok će premijer biti iz NES-a i najvjerovatnije će to biti Mustafa Ružnić, dosadašnji premijer”, istakao je Musić.

On je potvrdio kako se SDA, poslije četiri godine provedene u opoziciji, ponovo vraća u vlast.

Na ovaj način razvoj političkih prilika u Unsko-sanskom kantonu dobio je iznenađujući tok, budući da su SDA i DF u proteklim sedmicama razgovore oko formiranja vlasti vodili sa drugim političkim akterima.

Također, ovo će biti prvi put da će NES i SDA, političke partije koje imaju po osam poslanika u Skupštini USK, politički sarađivati, s obzirom na to da su do sada bili ljuti politički protivnici.

Naime, današnji NES su prije petnaestak godina upravo formirali nezadovoljnici koji su napustili redove SDA.

Na ovaj način, nova vladajuća koalicija će u Skupštini USK imati komotnu većinu od 20 poslanika, što će za rezultat imati bolju prohodnost donošenja odluka i političkog odlučivanja.

U ovom trenutku nije poznato da li će saradnja NES-a i SBiH sa SDA u Unsko-sanskom kantonu imati posljedice po jedinstvo “osmorke” na nivou Federacije BiH, a pred novom političkom koalicijom je usvajanje budžeta USK za tekuću godinu, s obzirom na to da krajem marta prestaje odluka o privremenom finansiranju ovoga kantona.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0