instant fap
NaslovnicaMagazin

Dok mnogi još “sanjaju” o 5G mreži, Kinezi već počeli razvijati 6G mrežu

Dok mnogi još “sanjaju” o 5G mreži, Kinezi već počeli razvijati 6G mrežu

Dok je još neizvjesno kada će 5G mreža biti dostupna širom svijeta, Peking je već najavio planove za razvoj 6G tehnologije u nadi da će učvrstiti svoju nadmoć u bežičnim vezama u svijetu.Kinesko ministarstvo nauke i tehnologije postavilo je dva tima za razvoj 6G mreže. Prva grupa povezuje nekoliko vladinih agencija, dok druga objedinjuje više od 30 stručnjaka sa raznih univerziteta, istraživačkih centara i korporacija.

Govoreći na prvom sastanku povodom razvoja 6G mreže, potpredsjednik vlade Vang Xi primijetio je da trenutno globalno znanje ostaje u “istraživačkoj fazi” te da tačan put do 6G mreže još uvijek nije jasan, prenose svjetski mediji. Međutim, Peking je odlučan u pobjedi u utrci za dominacijom u bežičnoj tehnologiji i planira predstaviti detaljan plan razvoja 6G mreže.

Kineske kompanije bile su u intenzivnoj konkurenciji sa svojim američkim i južnokorejskim rivalima prilikom razvijanja 5G mreže koja će omogućiti brži internet i naprednije pametne telefone. Prošle sedmice čak tri državno podržana operatera počela su nuditi kineskim potrošačima “superbrze” 5G usluge.

Direktor Huaweija, jedan od lidera u 5G revoluciji, Ren Zhengfei, potvrdio je da kompanija već odavno radi na razvoju 6G mreže, ali da će ova tehnologija stići tek za deset godina.

U međuvremenu, američka vlada optužuje Peking da iskorištava kompanije poput Huaweija za špijunažu te vrši pritisak na evropske partnere da zabrane kineskim kompanijama njihove nacionalne 5G mreže.

KOMENTARI