instant fap

Dok se povratnici mjesecima mrznu ispred njegovih vrata: Inzko brani Lipovaču

Dok se povratnici mjesecima mrznu ispred njegovih vrata: Inzko brani Lipovaču

Hamdija Lipovača treba ostati premijer USK-a do kraja mandata, a to je jučer pismom strankama Skupštine, ukratko, poručio visoki predstavnik Valentin Inzko. Naime, skupštinska većina smijenila je predstavnike Bošnjaka i Hrvata u Skupštini, a zatim izglasala nepovjerenje Vladi Lipovače, koja opstaje u tehničkom mandatu zahvaljujući činjenici da su dva poslanika SDP-a povukla pitanje vitalnog nacionalnog interesa Srba.

Naručeno pismo

Dok se taj interes ne razriješi na Ustavnom sudu, odluke ne mogu biti važeće, navodi Inzko, pozivajući stranke u USK-u na kompromis u dogovoru oko funkcionisanja vlasti.

– Otkako nastojimo smijeniti Lipovaču, svi šalju pisma i prijete, od vladike pa evo do Inzka, koji ovim pismom vrši pritisak i na Ustavni sud FBiH. Neka gospodin Inzko dođe u Bihać, slobodno neka podrži Lipovaču na vlasti, ali neka sjedne sa njim i preuzme odgovornost za sve ono što je Lipovača radio i što još radi, kazao nam je poslanik SDA Sead Kadić, dodajući da poslanici znaju da su Lipovača i Inzko prijatelji, “da je Lipovača danima bio kod njega u Sarajevu, a što je prethodilo ovom pismu”.

– Ali, zašto Inzko dopušta da se mjesecima djeca i roditelji iz Konjević-Polja mrznu pred njegovim vratima, a Lipovačin problem rješava hitno, naglašava on.

Predstavnici svih stranaka održali su jučer sastanak u Skupštini, a a-SDA i SDP tražili su povratak na staro stanje. Nakon konstatacije kako te dvije partije više nemaju ljude koji su ih napustili, otišli su sa sastanka.

– Čuo sam od Lipovače da je rekao kako je bio kod Inzka i da će on reagovati u njegovu korist, što se, evo, obistinilo. Ovo je naručeno pismo kako bi on ostao vladati do kraja, a Inzko nije došao ovdje da čuje i drugu stranu. Predstavnica OHR-a ovdje u Skupštini, noćila je upravo u Lipovačinom hotelu, tako to ide, jednima se osporava da rade po zakonu, dok se drugima dozvoljava da krše i Ustav, kazao je poslanik Ekrem Prošić (DF).

Nezavisni poslanik Mirvet Beganović istakao je kako Skupština nikad nije dobila obrazloženje zbog čega je dvoje poslanika Srba ugroženo.

– I kakve to veze ima sa smjenom Lipovače, osim što je on i prije njih najavio da će povući pitanje njihovog nacionalnog interesa, kao da je u pitanju njegovo vlastito. Inzko doprinosi ovoj krizi, kazao je Beganović.

Rifat Dolić, predsjednik DNZ-a, kazao je kako se “neko krije iza, tobožnjeg, vitalnog nacionalnog interesa i činjenice da Ustavni sud ne funkcioniše, te je pismo OHR-a licemjerno”.

Poziv na saradnju

– Pod rizikom da ovo dođe kao teorija zavjere, moram istaći da je mnogo lakše u Bosni biti međunarodni političar-karijerista nego u Afganistanu, ali bi nas se trebalo tretirati civilizovano. Zato od Inzka tražim da navede u kojem vremenskom okviru očekuje da Ustavni sud riješi ovo naše pitanje, kazao je Nermin Bećirbegović iz SBB-a, dok je predsjednik SDA Esad Bašagić naveo kako su poslanici dobili “zgodno tempirano pismo od premijera bez povjerenja”.

– U njemu nas poziva na saradnju, da mu kao Skupština odobrimo rebalans i nova kreditna zaduženja, inače će nas tužiti Inzku za nesaradnju, jer ga je već obavijestio i o narednom koraku. Dosta je više totalitarizma i Lipovaču moramo smijeniti hitno, kazao je on, a u tom pravcu su doneseni i zaključci s kojima će upoznati i visokog predstavnika.

oslobođenje

KOMENTARI