instant fap

Doktori medicine i stomatologije u USK stupili u generalni štrajk

Doktori medicine i stomatologije u USK stupili u generalni štrajk

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) jutros je stupio u generalni štrajk zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, odnosno izostanka drugog povećanja plaće, koje je bilo dogovoreno još za novembar prošle godine

Iako su kolege u nekim ustanovama dobili dogovoreno drugo povećanje plaće, oni su u duhu sindikalne i kolegijalne solidarnosti u potpunosti podržali štrajk.

– Nažalost, jutros je počeo štrajk u svim zdravstvenim ustanovama USK. Drugo povećanje plaće nije ukalkulisano doktorima zaposlenim u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”, Općoj bolnici u Sanskom Mostu, te Domu zdravlja u Bihaću, što je negdje oko 70 posto doktora koji rade na području kantona – rekao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Nedim Kurtagić.

Iz Sindikata su istakli kako su ovaj put pređene sve granice strpljenja i fleksibilnosti, te da neće odustati od svojih zahtjeva.

– Bili smo fleksibilni još kod pregovaranja i potpisivanja Kolektivnog ugovora. Zatim smo na mjesec zamrznuli štrajk, ali sada ovo više nema smisla. Nažalost, ne mogu reći ni da sam optimista, ali istrajat ćemo u zahtjevima – riječi su Kurtagića.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović napomenula je kako je Vlada USK planirala određena finansijska sredstva za pomoć ovim zdravstvenim ustanovama, ali da do usvajanja budžeta ne mogu ništa konkretno uraditi.

– Zaista je žalosno da ljekari moraju na ovaj način tražiti ono što im po Zakonu pripada. Sada smo u izuzetno teškoj situaciji, jer do usvajanja budžeta ne možemo ništa uraditi. To će vjerovatno biti krajem marta, na šta sam upozorila predstavnike Sindikata na jednom od sastanaka njihovog Upravnog odbora. Planirali smo novac za ovo u Budžetu za 2019. godinu, ali smo do njegovog usvajanja nemoćni – dodala je ministrica Ćemalović.

Doktori medicine i stomatologije na području Unsko-sanskog kantona potvrdili su kako se štrajk odvija po Zakonu o štrajku, te da se poštuju odredbe Sporazuma o minimumu poslova za vrijeme generalnog štrajka. Životno ugroženim pacijentima odmah se pruža neophodna medicinska pomoć, dok se trenutno ne tretiraju takozvani “hladni slučajevi”.

KOMENTARI