Dokumentarni film „Sana 95 – rađanje slobode“ – Najbolji autorski rad

HomeSanski MostLokalne teme

Dokumentarni film „Sana 95 – rađanje slobode“ – Najbolji autorski rad

Operacija Sana 95/ Istina o bužimskim vitezovima

Dokumentarni film „Sana 95-rađanje slobode“, u produkciji RTV „Sana“ proglašen je za najbolji autorski rad u ovoj godini kada su u pitanju mediji na području Unsko sanskog kantona.

Autoru filma, našem kolegi Zlatanu Čekiću, tom prilikom je uručena nagrada „Emin Huskić“, koju već četvrtu godinu zaredom dodjeljuje RTV USK. Pomenuti dokumentarni film produciran je i prikazan u sklopu manifestacije 10. oktobra, Dana Općine Sanski Most, a na taj način obilježena je 25 godišnjica od oslobođenja sanske općine.

Velike zasluge, kada je riječ o produkciji ovoga ostvarenja pripadaju i Almiru Crniću, te Amiri Šabić, koji su obavili poslove snimanja i montaže, kao i cijelom kolektivu naše medijske kuće.

Dokumentarni film je kandidiran u konkurenciji s ostalim novinarskim ostvarenjima s područja Unsko sanskog kantona, a specijalni žiri RTV USK odlučio je da nagrada pripadne našem dokumentarnom filmu.

Obrazloženo je to time da se radi o veoma značajnom dokumentarističkom djelu koje govori istinu o oslobađanju Grada na devet rijeka, te da je bitno i za historiju države, kantona i za sve generacije. Inače, treba istaći kako je dodjela nagrade „Emin Huskić“, koja je inače posvećena utemeljivaču ove medijske kuće koji je prije nekoliko godina preminuo u 50. godini života, organizovana u sklopu obilježavanja 25 godišnjice od osnutka Radio televizije Unsko sanskog kantona.

Dokumentarni film „Sana 95-rađanje slobode“ posvećen je ratnim operacijama Armije RBiH u septembru i oktobru 1995. godine i oslobađanju Sanskog Mosta.

U filmu je korišten arhivski i dokumentaristički materijal, a o ratnoj operaciji „Sana 95“ govore neposredni sudionici ratnih dešavanja, komandanti armijskih jedinica koje su učestvovale u završnim borbama za oslobođanje Sanskog Mosta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0