instant fap

Dokumentarni serijal “Djeca rata” o borcima iz Bosanske Krajine

Dokumentarni serijal “Djeca rata” o borcima iz Bosanske Krajine

Na Federalnoj televiziji emitirana je 4. i ujedno posljednja epizoda serijala Djeca rata autorice Arijane Saračević Helać. Posljednja epizoda posvećena je maloljetnim borcima iz Bosanske Krajine: Bihaća, Bužima, Bosanske Krupe, Cazina..

Ovo je dokumentarac o tadašnjim dječacima, od kojih su neki imali samo trinaest godina, a u isto vrijeme su ratovali protiv dvije vojske. Nemali broj njih je ostao bez dijelova tijela, a neki od njih, došli su iz mirne Evrope i priključili se Petom korpusu ARBiH.

Ova izuzetno potresna priča pokazuje da su tek danas žrtve u raljama politike. Osamnaest godina poslije čak nisu ni nijema statistika, a ne tako davno bili su “Sila nebeska”.

Ovaj dokumentarni serijal nas je upoznao sa nekadašnjim dječacima, a danas stradalnicima, koji su se iz školskih klupa, preko noći prekalili, u heroje proteklog rata.

U zakonskim aktima ih nema jer institucijama više nisu važni. Suočeni su sa teškim životnim problemima, bez posla, socijalne zaštite, teško oboljeli i stambeno nezbrinuti. Prepušteni su sami sebi.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7CSTlK9fPZw

KOMENTARI