instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Dolazak vojske Srbije u BiH: Provokacija ili prijateljska posjeta?

Dolazak vojske Srbije u BiH: Provokacija ili prijateljska posjeta?

Ambasada Srbije najavila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH 5. jula dolazak “predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije” u Bosnu i Hercegovinu. 

Ova vijest nije samo obično obavještenje – to je poziv na budnost, na razmišljanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je, bez puno pitanja, proslijedilo ovu informaciju Graničnoj policiji BiH. Zar smo zaboravili lekcije iz prošlosti? Zar smo postali toliko opušteni da više ne preispitujemo motive i namjere onih koji dolaze na našu teritoriju, posebno kada su to uniformisana lica vojske koja je u prošlosti učinila toliko zla?

Ovim se postavlja pitanja, zašto ministar Konaković sjedi na toj poziciji ako neće raditi svoj posao. Umjesto reakcije na dolazak onih koji su zaslužni za najveću patnju njegovog naroda krajem 20. stoljeća, ministar samo proslijeđuje informaciju Graničnoj policiji ne reagujući na dolazak Vojske Srbije.

Prema dopisu, studenti i kadeti Kriminalističko-policijskog univerziteta i Vojne akademije iz Beograda, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dolaze u našu zemlju. Ali, koliko ih tačno dolazi? Taj podatak nije naveden. Možemo li se opustiti uz takvu nejasnost?

Planiraju posjetiti Bratunac, Prijedor i Kozaru – mjesta duboko urezana u našu kolektivnu svijest. Nema pomena o defileu, samo obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari. Ali, šta nam to zaista govori? Da li je ovo samo formalnost ili nešto više?

Autobus za Beograd će se vratiti u nedjelju uvečer, dok će državni sekretar Zoran Antić ostati u BiH do 10. jula 2024. godine. Da li smo spremni vjerovati da je ovo sve u duhu prijateljstva i suradnje? Ili je ovo još jedan podsjetnik na neriješene sukobe i otvorene rane?

Ambasada Srbije traži “nesmetan prolaz i ubrzanu pasošku, carinsku kontrolu na graničnim prelazima.” Da li smo spremni to omogućiti bez preispitivanja, bez dodatnih provjera?

Na fotografijama sa ceremonije na Kozari vide se visokorangirani oficiri Vojske Srbije. Prisustvo vojnog vrha nije slučajnost, već jasna poruka. Poruka koja nas podsjeća na težinu prošlih događaja i na potrebu za oprezom.

Građani BiH, da li ćemo šutjeti i gledati kako uniformisana lica prolaze našom zemljom? Ili ćemo zahtijevati transparentnost, poštovanje i pažljivo razmatranje svakog dolaska? Naša prošlost nas obavezuje da budemo budni, da čuvamo svoju zemlju i svoj narod. Ovaj dolazak nije samo posjeta – to je test naše svjesnosti i odlučnosti.

Povijest kao opomena

Podsjetimo se, Bratunac, Prijedor i Kozara nisu samo geografske tačke na mapi. To su mjesta duboko urezana u naše sjećanje. Bratunac, sjećanje na stradanje, Prijedor, simbol patnje, i Kozara, mjesto herojske borbe. Prisustvo Vojske Srbije na ovim mjestima nije beznačajno. To je simbolično, snažno i emotivno opterećeno.

Otvorena pitanja

Zašto broj posjetilaca nije preciziran? Zašto se traži ubrzana kontrola na graničnim prelazima? Zašto državni sekretar Zoran Antić ostaje duže? Ovo su pitanja koja trebamo postaviti, jer svako od njih nosi težinu sumnje i neizvjesnosti. Svaki detalj, ili njegov nedostatak, može imati dalekosežne posljedice.

Poziv na oprez

Naša je dužnost postaviti pitanja, tražiti odgovore i osigurati da se naši interesi i sigurnost naših građana stavljaju na prvo mjesto. Ovaj dolazak nije samo diplomatski protokol, već test naše sposobnosti da budemo budni, svjesni i odlučni. Moramo zahtijevati transparentnost, tražiti pojašnjenja i osigurati da nijedna posjeta ne prođe bez potrebne pažnje i analize.

Građani Bosne i Hercegovine, budimo svjesni, budimo oprezni. Naša povijest nas je naučila vrijednim lekcijama. Nemojmo ih zaboraviti. Svaka posjeta, svaki potez, svaka odluka – sve to mora biti pod našim budnim okom. Ovo je naša zemlja, naše pravo i naša obaveza.

KOMENTARI