instant fap

Domaće je najbolje – Slasni bostan sa sanskih polja

Domaće je najbolje – Slasni bostan sa sanskih polja

O tome da samo uporan i vrijedan rad u poljoprivrednoj proizvodnji može dovesti do uspjeha, svjedoči i primjer mladog poljoprivrednog proizvođača Samira Kljunića.

Kljunića svi poznaju kao vrijednog i čestitog momka koji je zaposlen u jednoj ovdašnjoj sanskoj firmi, ali se intenzivno bavi i poljoprivrednom proizvodnjom. Kaže kako se sadnjom ove kulture započeo baviti prije punih deset godina, te je vremenom povećavao zasađene površine i usavršavao tehniku proizvodnje. Objašnjava kako bostan spada u osvježavajuće voće koje je bogato sokom, hranjivim materijama, vitaminima i mineralima.

Kljunić objašnjava kako je za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje neophodno je obezbjediti niz uslova, počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda. Sem toga, neophodan je kvalitetan sistem navodnjavanja, a ovaj problem riješio je zahvaljujući blizini rijeke Sane u čijoj neposrednoj blizini se nalaze njegova parcela na lokalitetu Radinovac. Ističe kako je do sada oprobao sadnju više vrsta lubenice te je vremenom odabrao one koje najbolje uspjevaju i čiji plodovi imaju najviši kvalitet.

Rezultat kvalitetnog rada je bostan izuzetnog ukusa i slatkoće, osvježavajuća delicija tokom vrelih ljetnih dana. Kljunić kaže kako problem predstavlja nepostojanje organiziranog otkupa, ali i činjenica da iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine stižu ogromne količine ovih kultura na ovdašnje tržište.

Ipak, uvjeren je kako lubenice i dinje sa sanskih polja kvalitetom nimalo ne zaostaju, te ističe kako kod kuće uspjeva prodati najveći dio svojih proizvoda.

KOMENTARI