Domovino, sretan rođendan!

Homeinmedia danas

Domovino, sretan rođendan!

Svečana akademija povodom Dana državnosti

25. novembra 1943. godine na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu, postavljeni su temelji državnosti i definiran puni državnopravni subjektivitet BiH.

Od tada, Dan državnosti naše domovine obilježavamo s ponosom na njenu bogatu historiju i put borbe protiv fašizma i svih neprijatelja, unutrašnjih i vanjskih, koji su željeli stati na put demokratskog razvoja Bosne i Hercegovine.

Odbornici su tog dana usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ, odnosno jasno je istaknuto opredjeljenje njenih naroda da bude osigurana potpuna ravnopravnost Muslimana, Hrvata i Srba koji u njoj žive.

Nažalost, građani Bosne i Hercegovine su već u proljeće 1992. godine bili prisiljeni ponovo se braniti, jer agresija na našu zemlju, koja je počela u aprilu 1992. godine i trajala do novembra 1995. godine, je još jednom predstavljala veliko iskušenje za sve stanovnike ove zemlje.

Opet smo bili na ispitu koji je značio opstanak Bosne i Hercegovine ili njen trajni nestanak, ali kao i mnogo puta do sada, bosanski patriotizam i hrabrost njenih građana da brane svoju domovinu od znatno jačeg neprijatelja, je ponovo donijela pobjedu demokratskih snaga u ovoj zemlji.

Dragi sugrađani, povodom 25. novembra Dana državnosti BiH, svima vam čestitamo ovaj praznik. 

Domovino, sretan rođendan!

Da te volim, duša zna
Draga moja BiH
Ispod behar gradova
Huče Bosna i Neretva

Una Drinu doziva
Preko vječnih planina
Tu su nasa ognjišta
Stoput krvlju plaćena

Bosno i Hercegovino
Naša domovino

Digni se iz pepela
Kao stoput do sada
Sad s’ mirisom ljiljana
Ljubavi moja

Ispod Save do mora
Puno boli, puno sna
Svakoj majci srce zna
Sevdah se od tuge tka

Zemljo mojih djedova
Dok je tvojih sinova
Ti ćeš biti prkosna
Slobodna i ponosna
Zemljo naših djedova

Napisali: Ismet i Fikret Kurtović

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0