Došci se sjećaju svojih Šehida (FOTO)

HomeUncategorized

Došci se sjećaju svojih Šehida (FOTO)

SLADAK POČETAK MEKTEBA

Prije same ceremonije, u mjestu Gornji Kamengrad otkrivena je spomen ploča u znak sjećanja na petnaest poginulih pripadnika 505. bužimske brigade koji su dali svoje živote u borbama za oslobođenje Sanskog Mosta. Ovome činu su prisustvovali bivši borci ove proslavljene jedinice Petog korpusa Armije RBiH, te predstavnici društveno političkog života, predvođeni ministrom unutrašnjih poslova USK, Senadom Kljajićem i načelnikom dr. Mustafom Avdagićem.

Na spomen ploči, koja će vječno sjećati na bužimske heroje, ispisana su imena poginulih bužimskih vitezova. Pred velikim brojem mještana, u Došcima je potom priređen prigodni program kojim su se prisutni podsjetili na događaje u ovom pitomom selu u periodu od 1992-1995. godine. Mjesni imam, Senad ef. Omić je istakao kako je tokom agresije ubijeno 15 nedužnih mještana, među kojima i djevojčica kojoj je bila samo tri godine. Također, na spomen obilježju se, sem imena žrtava, nalaze i imena dvojice boraca Armije RBiH iz ovog mjesta.

Predsjednik građevinskog odbora za izgradnju spomen obilježja, Dursum Burnić je istakao kako je izgradnja ovog lijepo uređenog objekta trajala pet godina. Sem samih mještana, njegovo podizanje su finansirali i Vlada USK te Općina Sanski Most, a u sklopu radova urađena je i regulacija mjesnog potoka. Prisutnima se obratila i djevojka, Mersiha Burnić, čiji je otac ubijen od strane srpskih snaga 1992. godine.Ona je pročitala pismo koje je posvetila svom ocu i tako duboko dirnula sve prisutne posjetioce.

Načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakao je u svom obraćanju potrebu da se svjedoči o zločinačkim djelima genocida, kako se istina nikada ne bi zaboravila. „Postoje događaji koji se mogu zaboraviti i oprostiti. Zločini koji su počinjeni u Došcima ili Sasini, i na drugim mjestima u Općini Sanski Most, ne mogu se ni zaboraviti ni oprostiti. Njihove počinioce jednostavno mora stići ruka pravde.“, istakao je načelnik Avdagić.

Ministar unutrašnjih poslova USK, Senad Kljajić, istakao je hrabrost boraca Armije RBiH koji su donijeli slobodu. „Mnogi od tih boraca izgubili su dijelove tijela ili svoje živote. Borci su nas zadužili i danas se moramo sjećati onoga za što su oni dali svoje živote. Danas se moramo boriti kako bi njihove porodice i njihova djeca imali dostojne živote.“, rekao je ministar Kljajić. Prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most, Nihad Ključanin, te glavni sanski imam Husein efendija Kovačević.

On je podsjetio kako neprijatelji Bosne i Hercegovine vrebaju situaciju i priliku kada su Bošnjaci slabi, te pozvao na bošnjačko jedinstvo i zajedništvo. U programu današnje ceremonije sudjelovali su i najmlađi, koji su simbolično, noseći u rukama natpise sa imenima, podsjetili na sve stradale  Došaca. Spomen obilježje svečano su otkrili bivši borac Armije RBiH i RVI iz Došaca, Admir Hodžić, u ime porodica žrtava Mersiha Burnić te načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0