instant fap

Drevna vjerovanja koja su se ispostavila tačnim

Drevna vjerovanja koja su se ispostavila tačnim

U posljednjih nekoliko godina moderna nauka došla je do otkrića koja su potvrdila veliki broj drevnih vjerovanja. Ariana Hafington skupila ih je u knjizi pod naslovom “Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder”.

Sajt Huffington Post donosi listu osam vjerovanja kojima je nauka napokon dala pokriće.

Pomaganje drugima učiniće vas zdravijim

Nedavna psihološka studija Unierziteta u Sjevernoj Karolini pokazala je kako su srećniji oni ljudi koji imaju svrhu u životu, pogotovo ako se radi o pomaganju drugim ljudima. Hedonistički oblik sreće svodi se samo na povećavanje užitka i smanjenje bola, dok su drugi manje “sebični” oblici sreće bolji za vaše fizičko i psihičko zdravlje.

Akupunktura može da vrati balans vašem tijelu

Legenda kaže kako ova tradicionalna kineska medicinska tehnika može da pomogne disbalansu cirkulisanja energije unutar vašeg tijela. Bez obzira na to da li vi vjerujete u protok energije, nova studija objavljena u “Archives of Internal Medicine” pokazala je kako je akupunktura odličan način rješavanja migrena, artritisa i ostalih hroničnih bolova. Istraživanje sprovedeno na 18 hiljada ispitanika pokazalo je kako je u nekim slučajevima akupunktura delotvornija od zapadnjačke medicine.

Treba nam podrška zajednice kako bismo napredovali

Tradicionalno budističko vjerovanje kaže kako je zajednica ključna komponenta veselog, zdravog i ispunjenog života. Studija Univerziteta Brigham Young i Univerziteta u Severnoj Karolini potvrdila je ovo vjerovanje i zaključila kako je zdrav društveni život recept za dugovečnost.

Tai Či ublažava različita zdravstvena stanja

“Harvard Women's Health Watch” objavio je studiju u kojoj su dokazali kako ova drevna kineska borilačka vještina pomaže u prevenciji i liječenju mnogih zdravstvenih problema. Tai Či vam može pomoći ako bolujete od artritisa, imate slabu gustinu kostiju ili bolesti srca.

Meditacija će vam pomoći da se riješite stresa i otkrijete unutrašnji mir

Nauka je napokon dokazala pozitivan uticaj meditacije na ljudsko zdravlje. Istraživanje tima sa Medicinske Škole Harvarda potvrdilo je da meditacija utiče na kontrolu stresa i funkcionisanje imunog sistema. To su otkrili posmatranjem ispitanika koji su bili izloženi velikom stresu i zatim praktikovali meditaciju.

Saosjećanje je ključ za smislen život

Studija Univerziteta Emory potvrdila je kako jedan oblik budističke meditacije saosjećanja podstiče sposobnost empatije u ljudima. Njenim praktikovanjem povećava se sposobnost iščitavanja emocija drugih iz njihovog izraza lica. Tako se podstiču pozitivne emocije u čovjeku koje povoljno djeluju na njegovo psihičko i fizičko zdravlje.

Prihvatanje onoga što ne možemo da promijenimo smanjuje patnju

Univerzitet Deakin u Australiji radio je istraživanje na penzionisanim ispitanicima koji su živjeli u domovima jer ne mogu da funkcionišu bez asistencije drugih. Oni ispitanici koji su se suočili s neizbježnim i prihvatili gubitak samostalnosti pokazali su znatno veće životno zadovoljstvo. Istraživači su zaključili kako je adaptacija i aktivno prihvatanje onoga što se ne može promijeniti ključno za njihovu dobrobit.

Sve što nam treba je ljubav

Vrijednost ljubavi u zdravom i veselom životu niko ne može opovrgnuti. Istraživači s Harvarda to su i potvrdili. “Harvard Grant Study” koju je vodio psihijatar Džordž Vilant potvrdila je kako je okosnica veselog života zdrava ljubavna veza. On je objasnio kako postoje dva stuba sreće, jedan je ljubav a drugi je pronalazak načina života koji neće ljubav gurnuti u stranu.

KOMENTARI