instant fap

Druga epizoda serijala Tour de BiH: Vezirski grad Travnik i prelijepi Vlašić

Druga epizoda serijala Tour de BiH: Vezirski grad Travnik i prelijepi Vlašić

Travnik se nalazi u srcu Bosne i Hercegovine, zbog čega ima poseban geografski i sentimentalni značaj. Čuveni putopisac Evlija Čelebija u 18. vijeku naziva ga gradom sa hiljadu vrela.

– Niko nikad u Travniku nije ni pomislio da je to varoš stvorena za običan život i svagdašnje događaje. Njihov grad, to je ustvari jedna tijesna i duboka rasjeklina koju su naraštaji s vremenom izgradili i obradili, jedan utvrđen prolaz u kom su se ljudi zadržali da žive stalno, prilagođavajući kroz stoljeća sebe njemu i njega sebi, odlomak je to iz čuvene Travničke hronike, našeg jedinog nobelovca Ive Andrića. Posjetili smo Andrićevu rodnu kuću na adresi Zenjak 13.

image

Rodna kuća Ive Andrića

Posebna inspiracija Ive Andrića bile su džamije. Najpoznatija travnička džamija je Sulejmanija, ili Šarena džamija.

A doživljaj Travnika ne može biti upotpunjen bez čuvenih travničkih ćevapa i Lutvine kahve.

A tu je i naš posebni kviz, kada razgovaramo sa građanima grada u kojem se nalazimo. Tri takmičara, deset edukativnih pitanja o Bosni i Hercegovini, i jedan pobjednik.

image

Srednjovjekovna tvrđava u Travniku/ Muhamed Tunović

Tvrđava Stari grad jedna je od najljepših i najočuvanijih objekata ovog tipa srednjovjekovne Bosne, u kojem su naredni historijski periodi ostavili svoja specifična obilježja.

A nakon obilaska Travnika, otišli smo na Vlašić, jednu od najposjećenijih planina u BiH.

Prije dolaska na Babanovac, centar turizma na Vlašiću, dali smo sebi zadatak da upoznamo kako se pravi nadaleko poznati vlašićki sir.

image

Vladimir Čolaković, Tour de BiH u Travniku i na Vlašiću

To da zimi na Vlašiću možete uživati u skijanju i drugim zimskim čarolijama je opšte poznato. Ovaj put smo došli saznati šta Vlašić čini atraktivnom destinacijom ljeti.

Šta vas to tokom ljeta očekuje na Vlašiću? Jedna od brojnih atrakcija su svakako popularni quadovi.

Ukoliko ste propustili TV premijeru, priču o ljepotama i znamenitostima Travnika i Vlašića možete pogledati na YouTube kanalu O Kanala, a već narednu epizodu serijala Tour de BiH gledajte iduće nedjelje u 16.20 sati!

KOMENTARI