instant fap

Druženje pripadnika 510. brigade

Druženje pripadnika sansko ključke čete, koja je kasnije prerasla u Prvu bosansku oslobodilačku brigadu, a potom u 510. brigadu Petog korpusa Armije RBiH,  održano je proteklog vikenda u prostoru Starog hotela u Sanskom Mostu.

Bila je ovo prilika za druženje ratnih saboraca jedne od najboljih brigada Petog korpusa Armije RBiH. Podsjetimo, nukleus ove ratne jedinice je sansko ključka četa, koju su činili pripadnici Patriotske lige i Teritorijalne odbrane iz Sanskog Mosta i Ključa. Ova jedinica je formirana krajem maja 1992. godine i na području šume Galaja pružila odlučan otpor višestruko nadmoćnijem agresoru. Pod komandom Amira Avdića, ova jedinica je u tom periodu imala niz sukoba s agresorom, a nakon zarobljavanje veće grupe neprijateljskih oficira i vojnika, veći dio čete uspio se, u razmjenu za slobodu, prebaciti na slobodnu bihaćku teritoriju. Nažalost, to nije uspjelo svim pripadnima koji su poginuli u borbi s agresorom.

Odmah nakon dolaska na slobodnu teritoriju, borci sansko ključke jedinice, koja je u tom trenutku brojala 144 borca,  stupaju u borbu na području srbljansko grmuškog platoa gdje slamaju neprijateljsku ofanzivu. Nešto kasnije, od sansko ključke čete i dijelova vojnih jedinica iz Cazina nastaje Prva bosanska oslobodilačka brigada. Ova vojna formacija sudjeluje u najtežim borbama s jedinicama izdajničke Narodne odbrane Zapadne Bosne i naposlijetku daje ključan doprinos u slamanju Abdićeve paradržave. Konačno, Prva bosanska prerasta u 510. brigadu Petog korpusa Armije RBiH, čiji je ratni put ovjenčan slavom i uspjesima. Ova brigada, skupa s ostalim vojnim formacijama Petog korpusa Armije RBiH sudjeluje u oslobađanju Bosanskog Petrovca, Ključa i Sanskog Mosta.  Druženje ratnih saboraca bila je prilika da se ožive sjećanja na ratni period i herojske podvige, kao i na ratne saborce koji su svoje živote ugradili u temelje slobode koju danas uživamo. U borbama za oslobođenje Bosne i Hercegovine, poginulo je preko 150 pripadnika 510. brigade, veliki broj boraca je ranjen a dvanaest pripadnika odlikovano je ordenom „Zlatni ljiljan“.r

KOMENTARI