instant fap

Druženjem s učenicima obilježili Dan dječje knjige

Druženjem s učenicima obilježili Dan dječje knjige

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana dječije knjige, danas je u prostoru stare gradske vijećnice, u organizaciji Narodne biblioteke, održan prigodan program.

Učenici nekoliko sanskih osnovnih škola družili su se s pjesnicima i književnicima Muhidinom Šarićem i Amirom Talićem te je ovo bila prilika da se upoznaju s poezijom i prozom koju pišu ovi autori. Kako je istakao jedan od vodećih književnika za djecu u našoj zemlji, Muhidin Šarić, vrlo je važno da se kod najmlađih njeguje ljubav prema knjizi i lijepoj riječi. Talić i Šarić su danas posjetili i Osnovnu školu „Vrpolje“, gdje je organizirano druženje ovij pjesnika s učenicima koji pohađaju tamošnju školu. Povodom ovog datuma Narodna biblioteka je prije nekoliko dana organizirala i Dan otvorenih vrata, u sklopu kojeg se vršio besplatan upis najmlađih čitatelja.

1186277_489100864550394_237822109_n

 

Međunarodni dan dječije knjige obilježava se širom svijeta na datum rođenja čuvenog danskog književnika Hansa Kristijana Andersena. Andersen je rođen drugog aprila 1805.godine u gradiću Odenseu kao sin siromašnog postolara i majke koja je poslije muževljeve smrti morala raditi kao pralja. Mučno se probijao do književne afirmacije, da bi danas širom svijeta bio poznat kao “kralj bajki”. Andersenova su djela prevedena na više od 80 jezika i bila su nadahnuće za stvaranje mnogih pozorišnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika. Bajke su mu prevođene na četrdesetak različitih jezika. Njegovih više od 150 priča za djecu označile su ga kao jednu od najvećih figura svjetske literature.

KOMENTARI