instant fap

Država ih zaboravila

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca KS-a, u okviru programa obilježavanja Dana šehida, danas je upriličila svečanu akademija u Domu Oružanih snaga BiH, koja je u cijelosti bila posvećena djeci naših heroja.

Prvi put djeca šehida i palih boraca su javno govorila o svojim životima, osjećanjima i problemima kroz koje prolaze, ne okrivljujući nikoga, iako je činjenica da država ne vodi dovoljnu brigu o njima, da ih je većina nezaposlena i snalazi se kao zna i umije. Ali, svi su ponosni na svoje očeve i trude se da i oni budu primjer drugima po dobrom učenju i vladanju.

Predsjednica Organizacije šehidskih i porodica KS-a Naima Macanović ukazala je na mnogo konkretnih poteškoća sa kojima se susreću ova djeca.

– Većina nema dovoljno sredstava za školovanje, a i kada završe obrazovanje, dolazi najveći problemi – ne mogu da se zaposle i sjede u kući kao bezvrijedni članovi ovog društva. Zato su poniženi, a društvo bi trebalo prepoznati njihove vrijednosti, jer su svoje diplome stekli samo svojim radom i znanjem i nisu ih kupili. Krajnje je vrijeme da se prepoznaju njihove vrijednosti i da im se pruži prilika da zajednički sa drugima grade BiH. Vjerujem da bi nam tada država bila puno bolja i jača, naglasila je Macanović.

Mustafa Kubat, sin butmirskog heroja Abdulaha efendije Kubata i jedan je od najboljih studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, kaže da je samo uz Božiju milost uspio da kroz život korača ponosno i hrabro.

– Ono što nas podstiče da idemo dalje, budemo još bolji i damo više od drugih je poruka koju su nam ostavili naši najmiliji koji su ovoj zemlji dali najvrednije što su imali – svoje živote. Bajram i Dan šehida treba da bude naš podstrek i lekcija koje uvijek treba da se prisjećamo i izvlačimo iz nje pouku i motiv da budemo još bolji i vredniji članovi ove zajednice, kazao je Kubat.

KOMENTARI