instant fap

“Država neboder”

U Sarajevu je sinoć održana promocija knjige „Država neboder“, čiji je autor poslanik u Skupštini USK i magistar književnosti Asim Kamber.

Država Neboder” je zapravo jezička i sadržajna analiza tekstova koji su objavljeni u „Dnevnom avazu“, koju je javnosti ponudio Asim Kamber, baveći se likom i djelom izdavača i vlasnika ove dnevne novine, Fahrudina Radončića. O knjizi, koja je još u pripremi izazvala veliki interes javnosti, govorili su njezin recenzent dr. Josip Baotić, te književnik Amir Talić i urednica „Oslobođenja“ Vildana Selimbegović, kao i sam autor.

Promociji su prisustvovali predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir, federalni ministri Sanjin Halimović i Samir Kaplan, te drugi predstavnici društveno političkog života i brojni posjetioci. Književnik Amir Talić je u uvodnoj riječi naglasio kako je knjiga „Država neboder“ napisana kao reakcija na činjenicu da je nakon niza tekstova koji su napisani o Asimu Kamberu u „Dnevnom avazu“, njemu uskraćena mogućnost reakcije i odbrane. „Pisanje recenzije za ovu knjigu, koja govori o slobodi izražavanja i pravu na odgovor, predstavljala mi je veliki izazov, jer sam u toku rata medijskom hajkom doživio slično iskustvo, nakon čega sam bio uhapšen i potom optužen za špijunažu. Smatram kako se u ovom slučaju radi o politički motivisanom medijskom napadu na autora, i zbog toga mislim da je ovo odlična knjiga koja zaslužuje pažnju javnosti“, istakao je Amir Talić.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, dr. Josip Baotić, istakao je kako knjiga Asima Kambera  govori o našoj realnosti i neujednačenim kriterijumima koji vladaju u javnom diskursu društvenog života, gdje se optuženoj strani onemogućava pravo i argumentacija odbrane. On je istakao kako autor u ovoj knjizi ukazuje na posljedice i značaj ugrožavanja takvih prava u jednoj društvenoj zajednici. „U konkretnom slučaju autor primjerima i ilustracijama dokazuje kako su u BiH još uvijek jake snage koje ugrožavaju slobodu javnog izražavanja, što dovodi do ugrožavanja prava, pravde i istine. To na kraju dodvodi do toga da u određenim institucijama koje se bave javnim informisanjem dolazi do uvođenja cenzure, odnosno gdje vlasnici određenih medija vrše selektivno propuštanje ili zaustavlajnje informacija koje odgovaraju njihovim pogledima i interesima, a sve u svrhu vlastitih interesa“, istakao je dr. Josip Baotić.

Urednica „Oslobođenja“ , Vildana Selimbegović, jedno od najznačajnijih imena u novinarstvu Bosne i Hercegovine, istakla je značaj motiva zbog kojih je nastala knjiga „Država neboder“. „Autor je naveo da je knjiga nastala iz razloga što mu je bilo uskraćeno njegovo osnovno ljudsko pravo, a to je kao što je rečeno na promociji, pravo na reagiranje. Na osnovu dugogodišnjeg rada u novinarstvu, nosim iskustvo koje podrazumijeva obavezu svakog novinara da iznosi stavove i mišljenja druge strane, odnosno pružiti drugoj strani mogućnost reagiranja, što je u ovom konkretnom slučaju prekršeno. „Dnevni avaz“ se poziva na kodeks za štampu, iako se u svojim tekstovima tog kodeksa ne pridržava. U ovom slučaju dolazi do njegovog kršenja i rušenja, što je dovelo do toga da je „Dnevni avaz“ ekskomuniciran iz Vijeća za štampu, iz kojeg su se sami povukli, vjerovatno svjesni činjenice kako ne mogu odgovoriti osnovnim profesionalnim normama u novinarstvu. Zbog toga je doprinos autora i njegovog rukopisa ozbiljan, jer on time pokazuje kako čovjek u ovoj zemlji da bi se izborio za svoje pravo, pravo na reakciju, nekad nema drugog izbora nego da napiše knjigu“, istakla je nakon promocije Vildana Selimbegović.

Autor knjige „Država i neboder“, Asim Kamber, rekao je da je ova knjiga zamišljena kao put do istine i namjera da se javnosti predoče prave činjenice čija je istina zamagljena u brojnim tekstovima objavljenim u „Dnevnom avazu“. „Knjiga je posvećena slobodnom novinarstvu i borbi za slobodne medije, jer je trenutno na sceni jedna eurofilska neprincipijelna koalicija koja ima za cilj da ovlada javnim medijima. Ova knjiga govori o pravu svakog čovjeka i svakog pojedinca da slobodno reaguje i demantuje svaki tekst koji je o njemu napisan. Nadam se da će ova knjiga dati doprinos u javnoj polemici o slobodi novinarstva i slobodi medija“, istakao je autor knjige „Država neboder“ Asim Kamber.

Među brojnim pikanterijama koje se nalaze u knjizi izdvaja se posjeta Radončića Sanskom Mostu, kojom priliko autor analizira Radončićev stvarni odnos prema bošnjačkoj tradiciji. Kamber opisuje tradicionalni način života i vrijednosti Bošnjaka u Krajini i pokazuje kako se ponašao Fahrudin Radončić demonstrirajući moć skupim autima sa zatamnjenim staklima i naručivanjem – juhe od kornjače. Promocija knjige „Država neboder“ u Sanskom Mostu biće održana u nedjelju 15. jula u malom gradskom parku na rijeci Zdeni s početkom u 21 sat.

[flagallery gid=44 name=Gallery]

KOMENTARI