instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Dudaković i Bandić otkrivaju spomenik: Hrvatska zahvalnost Bošnjacima

Dudaković i Bandić otkrivaju spomenik: Hrvatska zahvalnost Bošnjacima

U postrojbama Hrvatske vojske i policije na svim bojišnicama sudjelovalo je oko 25.000 Bošnjaka, od kojih je 1.100 položilo život za tu zemlju

U znak sjećanja na sve Bošnjake, branitelje sudionike Domovinskog rata Hrvatske, u Zagrebu će danas biti svečano otvoren Memorijalni park i otkriveno spomen-obilježje.

Ovaj memorijalni kompleks ispred zagrebačkog Islamskog centra je odavanje počasti i trajni spomen na doprinos Bošnjaka u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije 1991. U postrojbama Hrvatske vojske i policije na svim bojišnicama i sve vrijeme sudjelovalo je oko 25.000 Bošnjaka, od kojih je 1.100 položilo svoj život za RH. Hrvatska Vlada, odnosno Ministarstvo branitelja i Grad Zagreb, zajednički su omogućili realizaciju Memorijalnog parka i spomenika, čiju su izgradnju inicirali Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i Islamska zajednica u RH.

Povijesni trenutak

U ovom kontekstu ističe se presudan doprinos Grada Zagreba i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Grad Zagreb osigurao je najveći dio od pola milijuna eura, koliko je utrošeno na gradnju cijelog Memorijalnog kompleksa. Za uređenje spomen-parka zagrebačke gradske vlasti ustupile su i zemljište u vlasništvu grada. Spomen-park od 11.000 kvadratnih metara podignut je na prostoru između Islamskog centra i Ulice Krste Frankopana u zagrebačkom Folnegovićevom Naselju. Lokacija ima svoj značaj i simboliku, jer je Islamski centar u Zagrebu, po službenim ocjenama, za vrijeme Domovinskoga rata u Hrvatskoj nadrastao svoju osnovnu funkciju i zadaću i bio “prihvatilište za sve napaćene i ranjene, koji su tražili pomoć i bježali od pošasti agresora”.

U sklopu parka je spomenik izveden u kamenu, a dio spomeničke cjeline su i kamene ploče na kojima su uklesana imena svih Bošnjaka koji su svoj život dali u obrani Hrvatske. Pri oblikovanju spomenika i spomen-parka autora idejnog rješenja zagrebačkog arhitekta Mesuda Bužimkića nadahnule su stilske odlike bošnjačke kulture i tradicije. Izgradnja spomen-obilježja i uređenje parka započeli su 6. septembra prošle godine, pune četiri godine nakon postavljanja kamena temeljca.

Otvorenje Memorijalnog parka i spomenika u Zagrebu doživljava se među Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Hrvatske kao povijesni trenutak za Bošnjake, za njihovu Udrugu branitelja veterana, ali i za Hrvatsku, pogotovo vjeruju da će se ovaj povijesni događaj pozitivno odraziti na odnose dviju susjednih država Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Također, iz ove geste iščitava se zahvalnost hrvatskog naroda Bošnjacima što su u najtežim trenucima zajedno s domicilnim stanovništvom stali u obranu RH. Ono što braniteljima veteranima Bošnjacima u Hrvatskoj danas puno znači, to je činjenica da je riječ o jednom od najvećih takvih spomenika podignutih Bošnjacima ikada.

Prema najavi, spomenik i park sjećanja zajedno će otvoriti general Armije BiH Atif Dudaković i gradonačelnik Zagreba Bandić. Na prigodnoj svečanosti u četvrtak prije podne očekuje se niz uglednika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Osim generala Dudakovića, u Zagreb dolazi predsjednik SDA Sulejman Tihić. Kako se neslužbeno doznaje, na ceremoniju su pozvani i predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik RH Ivo Josipović. No, Josipović je na službenom putu u Izraelu, a nakon što se za svoj izostanak ispričao državničkim obvezama, i Izetbegović se ispričao neodgodivim poslovima te otkazao svoj već najavljen dolazak u Zagreb. Hrvatskog predsjednika će predstavljati njegov osobni izaslanik general-pukovnik Marjan Mareković. Među onima koji dolaze su najviši hrvatski vojni dužnosnici, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić će prisustvovati ceremoniji otkrivanja spomenika, a okupljenima će se obratiti i govorom.

Prema najavama, govorit će i predsjednik Organizacijskog odbora za izgradnju spomenika, muftija Ševko ef. Omerbašić, koji je svojim autoritetom i odlučnošću godinama ustrajno pomagao na ostvarenju ove plemenite zamisli, te saborska zastupnica HDZ-a, bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja je kao ministrica branitelja svojevremeno snažno podržala inicijativu da se Bošnjacima braniteljima sudionicima Domovinskog rata trebaju iskazati trajna zahvalnost i sjećanje u vidu podizanja spomen-obilježja.

Na ovoj komemorativnoj svečanosti očekuje se i dolazak brojnih obitelji poginulih, ratnih invalida kojih među Bošnjacima braniteljima ima više od 150, te njihovih suboraca i prijatelja iz Hrvatske i BiH. A među 25.000 Bošnjaka branitelja sudionika Domovinskog rata, u čiju čast se ovaj spomenik podiže, puno je građana Bosne i Hercegovine. Gotovo je nepoznato da je oko 9.000 Bošnjaka ili Bosanaca, ljudi porijeklom iz BiH, sudjelovalo u obrani Hrvatske a da prije 90-ih nikada nisu živjeli niti prebivali na prostoru RH, već su se dobrovoljno ili na druge načine uključili u postrojbe Hrvatske vojske. Okupljeni su danas oko Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske sa sjedištem u Zagrebu, koja ima oko 5.000 članova. Svi oni bili su pripadnici i časnici regularnih postrojbi Hrvatske vojske ili ZNG-a, nikada nisu pripadali niti sudjelovali u akcijama bilo kakvih paravojnih formacija.

Popisali sva imena

U Hrvatskoj vojsci nije bilo rodova u kojima nije bilo branitelja Bošnjaka. Broj od 1.100 Bošnjaka poginulih u obrani Hrvatske izuzetno je visok u odnosu na ukupan broj pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, gdje, po službenim podacima, živi oko 60.000 muslimana, od kojih je 40.000 Bošnjaka. Podatke o poginulim Bošnjacima prikupljali su samoinicijativno njihovi suborci, članovi Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske. Na temelju više službenih izvora i dokumenata popisali su sva njihova imena. No, ova tužna lista imena Bošnjaka koji su u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije 91. dali najviše što su mogli, vlastiti život, najvjerojatnije nije konačna. Svima njima, ali i preživjelima, danas će Zagreb i Hrvatska odati počast i izraziti zahvalnost.