instant fap

Dug veći od budžeta

Dug veći od budžeta

Zadatak je stabilizirati i uravnotežiti Općinu Bihać, a krenuo sam od sebe smanjivši platu za dvije hiljade KM • Naručio sam procjene i put prema Štrbačkom buku bi trebao koštati oko milion i pol maraka

Dva mandata zaredom SDP je imao načelnika u Bihaću i vjerovalo se da će još dugo ovaj grad biti crven. No, nakon Hamdije Lipovače i njegovog političkog klona Albina Muslića izgleda da je uništena floskula o “mladim esdepeovcima” kao idealnim načelnicima.

Emdžad Galijašević ima radnog iskustva koliko oni godina, a hrabrost je pokazao i samom činjenicom da je odlučio preuzeti općinu koja je u minusu za visinu cijelog jednog budžeta. I ko bi rekao “čuda da se dese”, da esdeaov načelnik spašava Bihać, a građani su mu upravo za to i dali mandat.

• Tek ste 70 dana načelnik Bihaća. Je li to dovoljno da se učini bilo šta osim sagledavanja stanja koje ste zatekli?

– Do konačnog stanja ćemo doći tek revizijom za koju smo raspisali javni poziv, za što je Općinsko vijeće izglasalo odluku. Ugrubo smo došli do nekih saznanja u Općini Bihać koja je ukupno dužna, preliminarno, 22.505.390 maraka. Imamo mnogo kratkoročnih obaveza, a i onih dugoročnih koje samo po kreditima iznose 14 miliona maraka. U ovom momentu smo, dakle, dužni 22 miliona, a punjenje budžeta za 2012. godinu je bilo oko 17 miliona KM. Veliki je deficit, realni budžet Bihaća je 17-18 miliona, tako da smo dužni veći iznos od budžeta. To je stanje kakvo jeste i mi sad moramo realno projicirati.

Hvala Sindikatu

• Kako Vaši podređeni gledaju na to?

– Zatekao sam više od 300 zaposlenih na budžetu, koji su putem politike tu nagurani, ali mi nećemo pribjegavati rješenjima da otpuštamo jer znamo koliko danas znači zaposlenje svakom čovjeku. Imali su plate čija je visina nerealna mjestu i datom vremenu, vršili smo uštede samo tako što smo plate retroaktivno izjednačili sa federalnim Zakonom. Hvala i Sindikatu Općine, koji je shvatio realnost stanja u kojem se nalazimo. Kada sam došao, zadnja podijeljena plata je bila za sedmi mjesec, kasnilo se sa pet plaća. Evo danas smo isplatili platu i topli obrok za 12. mjesec, znači uspjeli smo. Još gore stanje je bilo u općinskim firmama, u Sportskoj dvorani su tada primali platu tek za treći mjesec, evo isplatili smo im za deveti. Tako je bilo i sa Galerijom, Kulturnim centrom, Televizijom. Činimo sve da stabiliziramo stanje, a pritom da što manje ljudi ostane bez posla.

• Bivši načelnici Muslić i Lipovača nisu spominjali ove probleme?!

– Pa uzmite samo to da je od 2004. do 2012. godine ovdje na reprezentaciju potrošeno 640.000 KM, na putne troškove 730.000 maraka, onda je jasno koliko su oni brinuli. Građani moraju biti upoznati sa ovim, ali bez obzira na stanje, oni od mene očekuju da se potrudim i da radim mnogo bolje nego što se radilo do sada, i ja to činim.

• Je li krivica za stanje isključivo na Vašim prethodnicima?

– Neću ja reći “krivica”, nego odgovornost njih koji su bili na čelu. Bila su to druga vremena, 2006. kada je uveden PDV, budžet Bihaća je bio 40 miliona. Jesu li s tim sredstvima mogli bolje upravljati – jesu. Jesu li opteretili Općinu – jesu. Jesu li plate bile neprikladne za ovo društvo – jesu. Da li je to sve bilo u redu – nije. Ja ih ne bih ni pobijedio, niti bih bio načelnik da su radili kako treba. Naslušali su se građani svega, o silnim projektima plinifikacije općine, turističkog aerodroma, besplatnog interneta za sve, 40 hiljada radnih mjesta na Cargo Željavi, dvorane od pet hiljada mjesta, što nisu dobili.

• A šta su dobili?

– Ova općina od nekadašnje velike i perspektivne priče postala je najzaduženija općina u FBiH, a još nismo adekvatno ni izmjerili tu provaliju. Pao je snijeg, a na nas su se obrušili kritikama, a ostavili su nam dug prema Komunalnom preduzeću 700 hiljada i firmi koja održava puteve milion KM. Tako je Općina svojom nelikvidnošću i svoje suradnike dovela u tešku situaciju. Samo studentima 179 hiljada maraka je zatečenog duga, da ne nabrajam sve. Sam općinski organ, za tonere, papir, gorivo, dužan je milion maraka. Ovoj općini više treba dobar ekonomista kao stečajni upravnik nego načelnik kao politička figura. Ali, mi ćemo, osim sanacije pokušati i više, jer Bihaću treba sve, i sportske dvorane i uređena šetališta i kulturni događaji i infrastruktura za razvoj privrede i turizma i sve.

• Blizu milion KM iz evropskih fondova je utrošeno na Nacionalni park Una, dobili smo klupe, ograde, putokaze, korpe, ali ne i put za Štrbački buk?

– Ja se slažem potpuno da treba porazmisliti o prioritetima. I ja o tom putu stalno govorim, naručio sam procjene i put bi trebao koštati oko milion i pol maraka. Isto nam trebaju i turistički putevi za Golubić, Lohovo, Klokot. Tu dolazimo do problema jer se mi, kao općina, više ne možemo ni zadužiti. Ali, tražićemo pare na uštedama, nadam se da ćemo u ovoj godini uštedjeti oko tri miliona. Kada to kažem krećem od sebe jer sam za 2.000 maraka sebi umanjio platu. Bio sam spreman i na zagarantovani minimalac a da se Općina stabilizira.

• Smatrate li da je Vaš zadatak pretežak da bi uspješno bio okončan?

– Ne smatram. Znači zadatak je stabilizirati i uravnotežiti Općinu Bihać, i pokušati uraditi i više od toga. U tome mi pomaže i Vijeće i javnost, a doveo sam ozbiljne ljude za saradnike koji su se dokazali u svojim profesijama. To su Sudo Omerdić, profesor na Ekonomskom fakultetu, Smail Toromanović koji je predsjednik Agronomske komore Federacije BiH, inače najveći dostupni nam stručnjak za poljoprivredu, pukovnika Saračevića za šefa kabineta, koji vrlo disciplinirano vodi ovaj tim, ali i druge stručnjake za oblasti koje su u našem fokusu. Radimo kvalitetno, pošteno, jasno i javno.

Bez predrasuda

• Koliku podršku možete očekivati od USK i FBiH gdje SDP i SBB vode glavnu riječ?

– Kao čovjek nemam tog opterećenja. Njima je obaveza da pomognu, imam dobre kontakte i nastupam bez predrasuda. Ako je nešto pozitivno za Bihać, neću da vjerujem u mogućnost postojanja opstrukcija. Ali, ja se bojim da naša Vlada neće moći nikome pomoći. To više nema veze sa strankom, nego ima li kod njih kapaciteta da pomognu nekome. Ako jedna vlada bude isplaćivala 80 posto samo svojih plata, kome oni uopšte mogu pomoći? A, opstrukcije po stranačkoj osnovi, to nikada i nikome ne bih radio.

• Mnogi kažu da je SDP zauvijek izgubio Bihać?

– Te podjele su njihovo unutrašnje pitanje u koje ne ulazim. Kao načelnik ću se truditi da oni nikad više ne pobijede. Imali su šansu, dva mandata i dosta je. Ako ni ja ne zadovoljim, neka i mene birači kazne ili bilo koga sutra ko bude u poziciji da vodi grad.

KOMENTARI