instant fap

Duge jesenje noći provode u mraku

Duge jesenje noći provode u mraku

Bračni par Dulić, Idriz i Suada Dulić, te njihova osmogodišnja kćerka Nisveta već nekoliko mjeseci žive bez struje, koja im je isključena zbog neplaćenih dugovanja.

Ova siromašna porodica obitava u neuslovnoj i nedovršenoj kući koja se nalazi u sanskom selu Krkojevci, bez elementarnih uslova za život.

Supružnici su bez stalnog zaposlenja, a jedini izvor prihoda stiču sakupljanjem i prodajom šumskih plodova.

“Borimo se kako znamo, beremo gljive, voće s napuštenih imanja i druge plodove šume. Potom idemo na gradsku pijacu gdje ih prodajemo i to nam je sve što zaradimo za život”, kaže Dulićeva.

Dodaje kako njen suprug ponekad u obližnjim šumama usiječe drvo za ogrijev, koje također prodaju, ali da je u posljednje vrijeme obolio, zbog čega je prikovan za postelju i nesposoban da obavlja teške fizičke poslove.

Supružnici s teškom mukom podižu kćerku, koja ima Daunov sindrom. Zbog toga ona nije u stanju da pohađa školu, a supružnici kažu kako nemaju načina da je vode do Centra “Nada” u Sanskom Mostu, koji je prilagođen za boravak i socijalizaciju djece s posebnim potrebama.

“Djevojčica nema osjećaj za mokrenje, tako da joj trebaju pelene. Nažalost, mi nismo u situaciji da ih kupimo”, kaže Dulićeva.

Porodica živi u kući koju su počeli graditi prije posljednjeg rata, ali objekat nikada nije završen. Stanuju u jednoj prostoriji, a među stvarima koje nedostaju kući je i mokri čvor, pa su prisiljeni da koriste poljski WC. Supružnici ističu kako im najviše nedostaje struja, s obzirom na to da je nastupio period s dugim i hladnim noćima koje provode uz škiljavu svjetlost svijeće.

Kažu kako su se u proteklom periodu obraćali nadležnim ustanovama te ukazivali na svoje socijalno stanje, ali da je sve ostalo bez odjeka.

 Zlatan Čekić

KOMENTARI