Duraković: Neprirodno je da Grujičić ima 1.000 glasova više od svih srpskih stranaka u Srebrenici zajedno

HomeVijestiBiH

Duraković: Neprirodno je da Grujičić ima 1.000 glasova više od svih srpskih stranaka u Srebrenici zajedno

Duraković napustio funkciju načelnika: Od Srebreničana traži halal što nije učinio još jedan korak

Općinska izborna komisija u Srebrenici sinoć je objavila informaciju da je zbog greške biračkih odbora, koji nisu pravilno popunili obrasce, objavljen pogrešan broj glasova koje su dobili kandidati za načelnike te da je prednost Mladena Grujičića u odnosu na Ćamila Durakovića smanjena za otprilike 1.000 glasova.

Općinska izborna komisija Srebrenice utvrdila je da je oko hiljadu birača manje glasalo, nego što je bilo objavljeno u izbornoj noći.

“Već u izbornoj noći bilo je jasno da u ukupnom broju glasova mog protukandidata Mladen Grujičića nešto nije uredu, jer je on prema prvim rezultatima imao 1.000 glasova više nego sve srpske stranke zajedno za općinsko vijeće. To jednostavno nije bilo logično. Zbog toga sam već napravio pritužbu i tražit ću od CIK-a da se ti glasovi opet prebroje”, kazao Duraković za Klix.ba.

Naglašava kako je očito došlo do kršenja izbornih pravila.

“Simptomatične su i druge stvari gdje je na nekim bošnjačkim biračkim mjestima dolazilo do poništavanja mojih glasačkih listića. Neprirodno je da u bošnjačkom mjestu Luka, koje je moje rodno mjesto dva glasa dobije Grujičić, a gdje je nekoliko mojih glasova poništeno. Dešavaju se neke agresivne i neprirodne stvari koje je neko proveo na terenu”, naglašava Duraković.

Dodaje da je ipak najgore bilo paradiranje i slavlje srpskog kandidata za načelnika u izbornoj noći, što je, Duraković ističe, imalo za cilj sijanje straha među Bošnjacima u Srebrenici.

“Po tom agresivnom i preuranjenom slavlju vidjelo se da su oni agresivno učestvovali i na izborima, ali treba sačekati nekoliko dana da se svi glasovi ponovo saberu uz glasove u odsustvu i one koji dolaze poštom, pa je tek onda uredu slaviti”, poručuje Duraković.

Na osnovu posljednjih ažuriranih podataka CIK-a BiH za načelnika Općine Srebrenica obrađeno je 85 posto biračkih mjesta. Na osnovu dosadašnjih rezultata Mladen Grujičić je osvojio 3.879 glasova, a Ćamil Duraković 1.631 glas. Osim glasova u odsustvu i onih koji dolaze poštom ostalo je da se obrade četiri redovna biračka mjesta.

Nakon objave konačnih rezultata Duraković je kazao da će biti urađena potpuna analiza kampanje i izbornih rezultata u Srebrenici.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0