instant fap

Dva posto studenata pije, drogira se i vozi

Po okončanju dvomjesečne kampanje FMUP-a Pazi kakav trag ostavljaš, čiji je cilj bilo poboljšanje sigurnosti saobraćaja, zaključeno je da je stanje daleko povoljnije nego prošle godine.

Podsjećamo da je i Sanski Most dio kampanje pod nazivom „Pazi kakav trag ostavljaš“,  u kojoj su pripadnici Policijske stanice Sanski Most  vršili podjelu propagadnog materijala sa sadržajem uputa o akcentiranim sloganima i porukama ove kampmanje.

Cilj je ukazati na najčešće uzroke saobraćajnih nesreća, jer brza vožnja, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, te posebno izražena upotreba mobilnih telefona tokom vožnje i dalje uzimaju veliki broj života.

pazi-trag-ostavljas
Oštrije sankcije

Petar Franjić, zamjenik predsjednika ekspertskog tima FMUP-a, koji je radio na analizi stanja u saobraćaju, kazao je da je da je zabilježen manji broj udesa, te manje povrijeđenih i poginulih, dok je Osman Lindov, član ekspertnog tima FMUP-a, na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakao da se broj saobraćajnih nesreća smanjio za 5,57 posto. Time su, naime, prema njegovim riječima, ostvareni zacrtani ciljevi kampanje – godišnje smanjenje broja udesa za pet posto.

Prema podacima ekspertskog tima, u prvih devet mjeseci u FBiH je zabilježeno 19.640 saobraćajnih nesreća što je za 1.160 manje u odnosu na isti period prošle godine. Ukupno nastradalih je 4.854, što je manje za 5,39 ili 227 osoba, poginulo je 115 osoba što je za šest manje, a manji je i broj teže povrijeđenih (788) za 3,19 posto.

Petar Franjić je istakao da je neophodno ubrzati donošenje zakonske regulative kojom bi se pooštrilo sankcionisanje prekršilaca, ali i to da policija pojača preveniranje i represivno djelovanje.

Opremanje policije

Također je neophodno da se u budžetima kantona i Federacije obezbijede dodatna sredstva za opremanje policije savremenim tehničkim pomagalima za kontrolu saobraćaja (radari, droga-testeri, kompjuteri i vozila).

Tokom ove kampanje obavljene su i ankete sa učenicima i studentima po pitanju stanja sigurnosti u njihovim sredinama. Interesantno je da je u ovim anketama dva posto studenata izjavilo da često vozi nakon konzumacije alkohola i droge. Njih 40,33 posto misli da su vozači glavni krivci za lošu sigurnosnu situaciju u saobraćaju, a čak 57,25 posto studenata smatra da bi veće kazne i represija povećali sigurnost na drumovima.

KOMENTARI